Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как служебното правителство измести фокуса от политическите партии

Христо Панчугов и Стоян Панчев пред БНР

Служебното правителство с премиер Стефан Янев
Снимка: БГНЕС

"Нямаше нищо изненадващо в изнесените факти в отчета на служебното правителство, новото е, че вече има разказ от официални лица на неща, за които от години говорят всички". Това каза пред БНР политологът Христо Панчугов. Според него трябва да има и втора стъпка - да видим конкретни действия за преодоляване на проблемите.

Политологът подчерта, че действията на служебните министри ще имат ефект върху предизборната ситуация и това измества рязко фокуса от политическите партии към правителството:

"Това обезсмисля в някаква степен предизборната кампания", добави той. 

Христо Панчугов/БГНЕС

Според Панчугов липсва визия за това как ще се преодолеят системните проблеми, както и липсват лицата, които преодоляват тези проблеми:

"Служебните министри не са част от никоя от политическите формации, борещи се за следващия парламент, поне официално. Няма припознаване от политическите партии една или друга фигура от служебния кабинет, които да продължат с дейността си. Т.е. този кабинет стои странично на политическия процес в страната".

Христо Панчугов посочи, че в предстоящото време до изборите на 11 юли трябва да разберем дали политическите лидери признават формулата на служебния кабинет като форма на управление.

Той припомни, че основната задача на служебното правителство е да организира и проведе честни и прозрачни избори и би било много проблематично, ако жертват това в името на някаква амбициозна политическа цел.

Стоян Панчев/БГНЕС

В предаването "Нещо повече" икономистът Стоян Панчев от ЕКИП коментира, че краткият мандат на служебното правителство е достатъчен за изваждането на скелетите от гардероба:

"За това не трябват много пари, единственото е да се поддържа посоката, която е зададена. Евентуалното ѝ променяне ще зависи от партиите, които ще влязат в парламента". 

Той изрази скептицизъм, че могат да бъдат спасени средства от авансово похарчените по различни проекти, но очаква да могат да бъда предотвратени подобни неща в бъдещето.

Според него служебното правителство е верифицирало "истината, за която много информирани хора в обществото отдавна са знаели".

Интервютата на Диана Янкулова с Христо Панчугов и със Стоян Панчев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна