Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

МЗ: За работни колективи до 7 души може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска

Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде заповед, съгласно която за работните колективи до 7 души може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска.

Това ще става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица - собственици или управители на обекти с обществено предназначение, търговски и други обекти, предоставящи услуги на гражданите.

Условието е всички лица да са ваксинирани срещу Covid-19 и/или да са преболедували коронавирусната инфекция.

По смисъла на заповедта за „ваксинирано срещу Covid-19“ се приема лице със завършен ваксинационен курс срещу Covid-19, удостоверено с Цифров Covid сертификат на ЕС за ваксинация и преминал 14-дневен период, считано от датата на поставяне на последната доза

За „преболедувало Covid-19“ се приема лице с лабораторно доказан Cvodi-19 с PCR изследване или с бърз антигенен тест, за периода от 15-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, за което лицето е било в домашна или болнична изолация, удостоверено с предписание на съответната регионална здравна инспекция, или с Цифров Covid сертификат на ЕС за преболедуване на Covid-19.

Заповедта влиза в сила от 16-и юни.

Цялата заповед може да видите тук.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.