Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При 900 души в АПИ, отговарящи за тол системата, поддръжката е дадена на частна фирма за 5 години

Снимка: БГНЕС

В началото на следващата седмица се очакват резултатите от проверката на тол системата, като в момента се разглеждат всички налични документи, за да се установим колко пари са платени за изграждането ѝ, и кога тя ще се изплати, съобщават от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова коментира, че идеята на тол системата е да генерира повече средства, които да се влагат в разширението и поддръжката на пътната мрежа.

"Около 900 човека  работят в Агенция "Пътна инфраструктура" по тол системата, купена е и техника. В същото време по договор за пет години е наета външна фирма за поддръжка, която получава не малко средства всеки месец", посочи Комитова и допълни:

"Проведох среща с фирма „Капш“, която изгради и поддържа системата. Искаме да проверим точно колко пари сме инвестирали и колко средства са генерирани от работата ѝ за една година, защото трябва да е ясно за колко време ще се изплати. Отговорът на фирмата бе, че това зависи от таксите, които се събират от тежкотоварния трафик и от дължината на мрежата, върху която е разпростряна“.

В момента тол системата обхваща 3100 км републикански пътища и магистрали, а според фирмата, тя трябва да се разположи върху 18 000 км, за да бъде ефективна. "Ние скоро не предвиждаме обхват от 18 000 км, което означава, че  скоро няма да изплатим тол системата. Затова трябва видим документите - колко пари са вложени, колко са постъпленията, за да  разберем кога ще се изплати", коментира арх. Комитова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна