Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смъртността от инсулти и хипертония у нас е 4 пъти по-висока от средната в Европа

| обновено на 16.06.21 в 20:15
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Смъртността при инсулти и хипертония у нас е 4 пъти по-висока от средните европейски показатели, сочат данни от здравен доклад на Американската търговска камара в България.

Документът отчита влошена работа на доболнична помощ.

Основната причина за висока смъртност при тези заболявания, според доклада, е недостатъчната доболнична помощ каза изпълнителният директор на американската търговска камара Петър Иванов.

„Хората да разчитат на превенция, да се изследват предварително, защото така се спестяват средства, а не увеличават разходите. Манталитетът на българина, като се разболее, да легне в болницата“

Средно годишен разход за профилактика на заболявания на човек у нас е 34 евро. За сравнение, в Европейския съюз е 89 евро, сочат още данните от доклада

„Да се преразпределят средства от други дейности, че да може да се направи адекватна инвестиция в здравеопазването, докато достигнем нивата на инвестиция, които са за другите държави“, предложи Иванов.

От камерата предлагат на здравето да се гледа като инвестиция, защото това е един от показателите, които привличат чуждестранните инвеститори у нас. Според тях за здраве трябва да се отделят 10% от БВП.

Необходимост има и от дигитализация на здравеопазването  - тоест всеки пациент да има електронно здравно досие, отчита председателят на фармацевтичния съюз професор Асена Сербезова:

„Как ще обясни, примерно, лекаря на един пациент, че ще му препише лекарствата по Каса електронно, а пък другите – не?! Или, примерно, че в болничното лечебно заведение няма възможност да бъде предписано електронно. Нали те имат болнични информационни системи? Нали ние всички се нуждаем от тази прозрачност и дигитализация, за да имаме данни от процесите и, когато имаме данни от процесите, ние ще ги управляваме по-добре“

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!