Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията “Синьо лято“ на омбудсмана е в 12 града

Диана Ковачева
Снимка: Ани Петрова

Демографската криза и къде са децата в приоритетите на институциите?

На 14 юни стартира кампанията на омбудсмана Диана Ковачева „Синьо лято“, насочена в подкрепа на детското психично здраве на подрастващите. Тя се реализира в 12 града на страната.

Целта на инициативата е да подпомогне децата и техните родители да преодолеят последиците от изолацията, причинена от Covid–19, като партньори са местните омбудсмани, неправителствени организации и БЧК.

Кампанията е провокирана от сигнали на родители, родителски организации и детски психолози, които алармират за тревожни симптоми у подрастващите в следствие на локдауна.

Темата коментира в “Нашият ден“омбудсманът Диана Ковачева

“Получавам много сигнали и жалби, свързани с правата на децата. Тази кампания “Синьо лято“ е по асоциация от един филм от нашето детство. Всъщност идеята е да се направят тематични приемни за безплатни консултации с детски психолози.

Какво ме накара да я започна? Имам множество сигнали от родители, които съобщават, че децата им са тревожни и стресирани. Връщат се в училище с намалена концентрация, с намален интерес, с намалена мотивация към ученето след дългия период на изолация и онлайн обучение.

Съобщават също, че децата им са загубили част от социалните си умения. Децата от първи клас, които също бяха много потърпевши от онлайн обучението, изобщо не са успели да придобият някои от необходимите социални умения, тъй като много малко време бяха в училище.

За мен това е много ясен сигнал, че има проблем. Факт е, че онлайн обучението беше необходимо от гледна точка на това да се спаси учебната година на децата. И то втора поредна учебна година.

От друга страна, възрастните трябва да си даваме сметка, че децата преминават през тези периоди не толкова леко. Това се отнася особено за тийнейджърите. Те се чувстват стресирани, притеснени, някои от тях имат проблем с връщането в училище от гледна точка на една структурирана по-формална среда, която изисква и  дисциплина.

Децата са около четири пъти по-стресирани, три пъти по-разгневени и раздразнени, три пъти повече изпитват тревога и четири пъти повече самота, според едно изследване на УНИЦЕФ.

Тъй като кампанията тази седмица тече ще кажа един горещ телефон, на който всеки, който желае може да запише своето дете за консултация. Телефонът е: 0896760007.

Тази седмица се виждам много с деца, които идват в приемната и те споделят, че понякога е трудно да застанат с лицето си и да говорят за своите проблеми.

По тази причина на сайта на националния омбудсман имаме един имейл, на който децата или техните родители могат да задават въпроси към детските психолози без да се представят. Просто въпрос, който ги вълнува. За нас е важно да помогнем на всеки, който има нужда от помощ.

Чуйте Диана Ковачев в звуковия файл.

Снимки: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна