Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата "Дървета и храсти" в помощ на децата

Снимка: СИДП

Книгата "Дървета и храсти" представлява колекция от хербаризирани листа на разпространени в нашата страна дръвчета и храсти. Автор е главен асистент Габриела Петрова, преподавател в катедра "Ботаника" на Биологическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски".

"Освен колекция тя представлява и много повече като идея и замисъл, защото това е една прекрасна възможност да накараме малките детски очи да се огледат, да видят какво ни заобикаля, какво голямо разнообразие ни предлага природата и смятам, че имено това са първите стъпки към съхраняването и опазването на това разнообразие. Когато познаваме растителния и животински свят ние сме способни да го опазим", каза за БНР Габриела Петрова.

По думите ѝ учителката Радка Василева в Етрополе е успяла да провокира силен интерес в нея към биологията.

"Тя по такъв начин ни представяше информацията и уроците, които трябва да усвоим, че всички я гледахме с изключително разпалени очи. При мен това се запази и до ден днешен. След като завърших гимназията в Етрополе, попаднах в Биологическия факултет на Софийския университет и там вече наистина след срещите си с всички преподаватели разбрах, че това е моето място и искам да остана там", допълни тя в предаването „Закуска на тревата“.

Във всички хербариуми има изисквания за правилно етикетиране, изписване на наименованията.

"Самият хербарен материал трябва да бъде монтиран добре, трябва да присъстват освен лист от дадено растение и други негови части като плодове, за да се вижда за кой конкретно вид става въпрос. Местонахождение трябва да се посочи, GPS координати".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна