Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станислав Бачев: Срещата Путин – Байдън легитимира промените в света

Станислав Бачев
Снимка: Личен архив

Срещата Владимир Путин – Джо Байдън легитимира промените в света, каза пред БНР политологът Станислав Бачев.

„Че светът вече не се движи по начина, по който се движеше преди. Това е поантата. А не дали ще обсъдят Иран, дали ще обсъдят Сирия, дали ще обсъдят Украйна. Фактът, че политиката на Щатите спрямо  тези държави се провали, означава, че моделът вече е различен.“

Светът има нужда от нов обществен договор, но елитът във Вашингтон не е узрял за подписването на такъв договор, смята Станислав Бачев.

Според политолога поредицата от срещи през последните дни, сред които тези на Г-7 и на НАТО, е целяла „да се затвърди усещането за единство, за сила, но представени с усмивка“.

„Това е театралният шаблон. Употребата на подобен тип похвати идва тогава, когато отсъства реалната сила. Истинският крал няма нужда да удря по масата и да казва – аз съм кралят. Ако го прави, значи властта е някъде другаде. В този смисъл е желанието да се проектира сила. И той свършва дотам – като сянка на едно отминало величие.“

Всички тези събития се срещат в контекста на предстоящата среща между Владимир Путин и Джо Байдън в Женева и са като „помпане на мускули“, посочи Бачев в предаването „Преди всички“.

В момента започва голямата игра, истинската голяма игра. Сега започва наддаването, с тази среща. Най-вероятно можем да очакваме не спиране на конфликтите, а точно обратното – повишаване на нивото на напрежение, докато не се стигне до точка, която да удовлетворява и двете страни, при която се удовлетворяват всички искания“, коментира политологът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна