Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Даниел Киряков: Здравната реформа трябва да започне реално да се случва

Доклад на Американска търговска камара в България дава пет посоки за оптимизиране на здравеопазването

Даниел Киряков
Снимка: Ани Петрова

Здравната реформа трябва да започне реално да се случва, защото имаме демографски срив, неравномерно разпределение на общопрактикуващите лекари по места и неефективни разходи в здравеопазването. Този коментар направи в интервю за БНР Даниел Киряков, който е мениджър „Комуникации“ в Американска търговска камара в България.

Днес ще бъде представен докладът „Здравеопазването като инвестиция“, изготвен от експерти на Здравния комитет към Американска търговска камара.

Докладът дава пет конкретни идеи за подобряване на начина, по който са структурирани разходите в здравната система, поясни пред БНР В предаването „Преди всички“ той описа една от посоките:

На фокус трябва да бъде доболничната помощ. Голяма част от услугите биха могли да подобрят здравното състояние на нашето население. Има преки последствия между здравата нация и икономическото развитие.“

Докладът не е презентация или брошура, а цялостен подход, подчерта Киряков.

При изготвянето на документа са били проведени срещи с Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, пациентски неправителствени организации. Информиран е здравният министър д-р Стойчо Кацаров, уточни Даниел Киряков.

„Докладът е холистичен. Не сме го направили от гледна точка само на корпоративния интерес на компаниите, които членуват в Американската камара – както фармацевтични, така и дигитални.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.  

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.