Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде ще почиват варненци това лято?

| обновено на 16.06.21 в 11:21
Снимка: БГНЕС

Българите предпочитат да похарчат голяма част от своите доходи за почивка през лятото. Това показва проучване на международна финансова компания за нагласите на домакинствата, проведено в 12 държави в Европа. 

Сега е времето, в което хората вече си правят планове за така жадуваната лятна ваканция. Някои вече са планирали къде и как ще почиват, а други все още изчакват. Реших да попитам варненци решили ли са вече къде предпочитат да прекарат лятната си почивка.

"Още не съм направил планове. По всяка вероятност ще почивам в България. Не разбирам хората, които предпочитат да отидат на почивка в чужбина. Да дадеш 250 лева за PCR-тест при положение, че имаме такава уникална природа", каза Даниел, който работи като барман в заведение в центъра на Варна. Той е на мнение, че това лято няма да има много чуждестранни туристи у нас.


Докато провеждах анкетата, срещнах няколко чужденци. Успях да разговарям с ирландска гражданка, която е във Варна от началото на юни. 

„След няколко дни заминавам. Искаше ми се да остана повече време, но ме чака работа в Ирландия. Много ми харесва във Варна. Тук си имате слънце и плаж. Направи ми впечатление колко усмихнати и приятелски настроени са хората. Цените също ми допадат много. Обмислям да си купя имот и да живея във Варна в бъдеще”, каза тя. 

След разговора ми с ирландската гражданка, срещнах варненката Диляна, която от 16 години живее и работи в Германия. В момента е на почивка у нас, заедно със своя съпруг, който е германски гражданин.

"Тук е много по-спокойно, отколкото в Германия. Хората са усмихнати. Градът е малко пуст, но винаги ми харесва когато се върна в родната ми Варна", сподели Диляна.

Голяма част от хората, с които разговарях, казаха, че предпочитат да прекарат лятната си почивка по родното Черноморие. 

Планината също е опция за някои граждани, но към края на лятото или в началото на есента.

Чуйте подробностите в анкетата:


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна