Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Пленерът „Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета“ отбелязва 20 години с изложба

Снимка: Анелия Кръндева

Изложба с произведения от всичките 20 издания на пленера „Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета“ се открива този петък – 18 юни, в Художествената галерия на Балчик от 17,00 до 19,00 часа. Тя ще бъде изложена в продължение на месец.

Организаторите на пленера и екипът на галерията ще подберат и покажат поне по една творба от участниците от 2001 до 2021 година.

Във всички издания досега участие са взели петдесет художници от България и петима от Хърватия. За това време във фонда на балчишката галерия са постъпили над 100 произведения, а при другия партньор – културен център „Двореца“ – над 50 творби, заредени от контакта с неповторимите природни и архитектурни дадености на Белия град.

Тази пролет в Балчик се проведе 20-ото издание на пленера „Художници, Балчик, Любов – Среща на европейски морета“, под надслов „Видими следи“.

В заглавието се съдържа идеята,  че за толкова години творчески срещи и работа са създадени живописни творби, които оставят своята трайна, видима следа в нашето изкуство.

Темата коментира в “Нашият ден“ художникът Андрей Янев, един от създателите на пленера „Художници. Балчик. Любов“.

“Инициативата се роди през 2021 г, но разговорите се водеха от много по-рано. През 2021 г. решихме с Петър Савов със Силви Басева, Дариня Янева и аз решихме да основем това нещо – “Художници, Балчик, Любов“.

Беше изключителна случка и преживяване за нас самите, което с енергията, отваряйки фотографиите на едни млади хора, когато ги отварям виждам, че вече сме се променили, защото сме се научили на много неща и сме се развили. Гледайки фотографиите има видими следи и там.

Енергията, с която го създадохме и желанието, с което започнахме, ни докара дотук. Защото, общувайки с това прекрасно място, с хоризонта, който е неизмерим там, с красивите градини на “Двореца“ в Балчик и преживяването, което всеки един от нас имаше и има в това място, роди това, което в момента са наистина “Видимите следи“.

Всеки един от нас вложи своята енергия по свой начин.

Всяка година имаше мото, под което се случваше всичко това. Тази година мотото е “Видимите следи“, защото след като се обърнем назад и погледнем какво се е случило видими следи има. Това са произведенията в галерията и отпечатъците на щастие по лицата ни.

Темата коментира в “Нашият ден“ Жени Михайлова, директор на Държавен културен институт – културен център „Двореца“.

“Двореца“ в Балчик е място, в което всичко се обединява, защото това е посланието на създателката на мястото, а именно различията да обединяват хората.

Художниците и артистите са на място, което създава хармония и красота. Няма начин да не се обединяват в добри мисли и дела и най-вече в творческите си послания, които пресъздават в картините.

Радвам се, че този пленер устоя на времето. Той се провежда традиционно всяка година в “Двореца“ в Балчик. Той оставя, както е посланието тази година, “Видими следи“ в “Двореца“ - място, което акумулира култура.

Нещо, което сигурно слушателите не знаят е, че в една спогодба от преди 60 години българската и румънската държава, която предава този “Дворец“, изрично е записано, че място освен изискването да бъде поддържано, опазвано, развивано, има изисквване се канят творци, които да се вдъхновяват и да създават нещо красиво за световното изкуство.“

Темата коментира в “Нашият ден“ художничката Силви Басева.

“Когато погледна тези 20 години през погледа на посещенията ми в Балчик, като че ли беше вчера. Сливат се моменти, тъй като там е едно много различно излизане от ежедневието, една голяма промяна. И когато се върнеш обратно към рутинните си задължения и живот, някак това остава изнесено във времето. И всички преживявания се сливат в едно прекрасно.“

Чуйте разговора в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна