Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Янев се надява на обща българо-македонска позиция, която да предложи на следващия парламент

| обновено на 16.06.21 в 17:42
Зоран Заев
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Служебният премиер Стефан Янев ще разговаря утре с македонския си колега Зоран Заев. За визитата си в София вчера съобщи самият Заев.

„Надявам се практическите стъпки, които можем да направим между двете правителства, да намерят по-късно отражение и в позиция, която ще бъде разгледана от българския парламент, и да се търси дълготрайно решение, което е в интерес на европейската интеграция на всички страни от Западните Балкани“, коментира Стефан Янев предстоящия разговор.

В началото на днешното правителствено заседание Янев коментира, че служебният кабинет продължава да работи за следната основна цел:

„Да подобрим  ситуацията и да търсим решение на неотложни и други важни проблеми за обществото, продължава и днес. В крайна сметка ще търсим именно този позитивизъм, за който говорим, за да избегнем  негативния тренд да показваме само недостатъци на това, което сме заварили“.

В Скопие Заев заговори за пореден шанс за начало на преговори на 6 октомври, когато ще се състои среща на върха на Европейския съюз за Западните Балкани в рамките на словенското председателство.

За срещата утре Заев заяви:

„Ако се постигне решение – юху, супер. Ако не бъде постигнато, сигурно ще е положителна крачка към намиране на решение след формиране на политическо правителство. На 6 октомври е насрочен Европейски съвет за Западните Балкани в Словения, по време на словенското председателство. Това е следваща възможност, първата възможност е сега на 22 юни, когато е Съветът по общи въпроси, а на 24-25 юни има европейски съвет“.

Президентът Румен Радев днес е уверил посланиците на страните от Евросъюза, на Швейцария и на Съединените щати, че България подкрепя европейското бъдеще на страните от Западните Балкани.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!