Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дистанционната работа може да причини загуба на 6 милиона работни места във Великобритания

Една пета от работата, базирана в Обединеното кралство, може да бъде възложена на други страни след коронавирусната пандемия, заплашвайки по този начин загубата на значителна част от добре платената трудова заетост на Острова.

Това твърди Института за глобални промени на бившия премиер Тони Блеър, който предупреждава, че 5,9 милиона работни места във всякакви сектори на икономиката - от графични дизайнери до програмисти - много от които досега бяха базирани в Лондон и Югоизточна Англия, са изложени на риск от трайно преместване извън британските граници.

"Ако не бъде адресирано, възлагането на външни изпълнители и отдалечаването на тези работни места би имало политически, икономически и социални последици подобни на загубата на работни места в производството през 70-те години на миналия век, но в ускорена времева рамка“, посочва докладът на института на Тони Блеър, публикуван в сряда и цитиран от агенция Блумбърг.

Предупреждението подчертава постоянните промени на пазара на труда, предизвикани от пандемията Covid-19. "Масовият експеримент" с дистанционната работа означава, че компаниите, загрижени за своите разходи, могат да решат да запазят само основния си персонал, необходим за работа и за вземане на решения, се казва още в доклада.

Институтът, основан от бившия премиер Тони Блеър, призова правителството да се справи с заплахата чрез подобряване на инфраструктурата - като грижи за децата и 5G широколентова свързаност, както и чрез обучения, особено в областта на поведенческите умения.

Според доклада работните места, изложени на риск да бъдат изнесени трайно зад граница, включват 1,7 милиона в областта на финансите, научните изследвания и недвижимите имоти.

Данни на британската национална статистика показват, че 58% от компаниите, които искат да се продължи с повече работа от вкъщи, са мотивирани за това от намаляване на разходите, като например за наеми на офиси в градските центрове.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.