Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонският парламент обсъжда отношенията с България

Буяр Османи
Снимка: БГНЕС

Днес в парламента на РС Македония ще се проведе заседание на комисията по външна политика, съобщава БГНЕС. В дневния ред е включен въпросът за началото на преговорите за присъединяване към ЕС по време на португалското председателство в контекста на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество с България, подписан на 1 август 2017 г.

В интервю пред телевизия „Телма” външният министър Буяр Османи заяви, че ще има възможност да обясни на депутатите хронологията на всички действия, предприети от ръководството на държавата, за да се постигне напредък по пътя към европейската интеграция.

Изказването на министъра пред комисията е по искане на нейния председател Антонио Милошоски от ВМРО-ДПМНЕ, който настоя миналата седмица депутатите да бъдат информирани подробно за преговорите с България преди заседанието на Съвета на ЕС следващата седмица.

В интервюто си министър Османи подчерта, че позицията на 26 от страните-членки на ЕС е, че РС Македония е с най-добро досие в региона и преговорите може да започнат, а всяко отлагане значи сериозно нарушение в доверието към процеса на разширяване.

Според него, Македония е изпълнила всички условия за начало на преговорите и страната заслужава това да се случи.

В момента текат два паралелни процеса.

Единият е португалското предложение, което разглежда въпросите на оспорваната от България преговорна рамка и причините за блокиране на процеса. Другият е свързан с провеждането на втората междуправителствена комисия, в която трябва да бъде определен протоколът, т.е. планът за действие, на който се гледа като на бъдеща пътна карта, която би била част от решенията, предложени от португалското председателство, уточни Османи.

Скопие поддържа позицията, че португалското предложение е основа за намирането на решение, което се основава на миналогодишното решение от Берлин и че това предложение ще запълни пространството за компромис.

По време на предстоящото утре посещение на премиера Зоран Заев в София ще се проведат срещи с президента и с премиера на България. Ръководеният от него екип ще се опита да оползотвори оставащите няколко дни преди решението на Съвета на ЕС следващата седмица.

Османи е категоричен, че РС Македония няма друга алтернатива, освен да продължи с разговорите и на намери начин за постигане на напредък.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени