Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сменят шефа на разузнаването

Станислав Станчев е новият заместник-председател на ДАНС, той ще довърши мандата на Недялко Недялков, който беше освободен в края на май

| обновено на 16.06.21 в 17:33
Атанас Атанасов, директор на Държавна агенция "Разузнаване"
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство предложи на президента да издаде указ за освобождаване на председателя на Държавна агенция "Разузнаване"(ДАР) Атанас Атанасов. За нов ръководител на службата е предложен Антоан Гечев.

Кабинетът определи Станислав Станчев да заеме поста заместник-председател на Държавна агенция "Национална сигурност" на мястото на освободения през май Недялко Недялков и да довърши мандата, който изтича през юли 2023 година.

След освобождаването на Димитър Георгиев като председател на Държавна агенция "Национална сигурност" и Атанас Атанасов ще се раздели с поста ръководител на разузнаването.

През май, след като служебното правителство пое властта, стана ясно, че Георгиев и Атанасов са в неплатен отпуск до септември, а президентът Румен Радев коментира, че двамата ръководители на служби не работят с държавния глава: "Те не работят с мен за много неща", посочи тогава президентът.

При Атанасов службата не е предоставила еднаква по обем и съдържание разузнавателна информация на президента, председателя на парламента и на премиера:

„Налице е нарушаване на този принцип по отношение на разузнавателна информация, предоставяна на президента“, обясни говорителят на служебния кабинет Антон Кутев един от мотивите, с които днес правителството предложи държавният глава да освободи председателя на разузнаването.

„Това се прави в контекста на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защитата на националната сигурност на Република България. Под ръководството на г-н Атанас Атанасов Държавна агенция „Разузнаване“ е осъществявала своята дейност при неспазване на презумпцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност. Съгласно закона за ДАР, същата следва да предоставя еднаква по обем и съдържание информация на президента на РБ, на председателя на Народното събрание и на министър-председателя“, отбеляза Антон Кутев.

Служебният кабинет предлага Антоан Гечев да оглави ДАР. Гечев е бил заместник-директор на служба "Военна информация" от 2018-а до 2020 година.

Министерският съвет определи Станислав Станчев за заместник-председател на Държавна агенция „Национална сигурност“, след като от поста беше освободен Недялко Недялков. Така, по предложение на председателя на ДАНС, Станчев ще довърши започнатия мандат до 25 юли 2023 г.

Станчев е магистър по специалността „Танкови войски-строеви“ от ВНВУ „Васил Левски“ и по „Финанси“ от УНСС. Работил е в ДАНС. Заемал е длъжности в силите на НАТО в Афганистан.

В специално изявление отстраненият председател на разузнаването Атанас Атанасов предположи, че след указите на президента за отстраняване на началниците на службите може да се стигне до процедура по импийчмънт на държавния глава.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени