Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов директор на Агенцията по вписванията - Даниела Митева

| обновено на 16.06.21 в 18:08
Агенция по вписванията
Снимка: БГНЕС

Очаквана смяна на върха на Агенцията по вписванията, за която намекна вчера служебният премиер Стефан Янев.

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов освободи Габриела Козарева и назначи на нейното място Даниела Митева. Митева вече е оглавявала Агенцията по вписванията до 2009 година.

Около името на Козарева се разшумя, след като нейни служители отказаха да впишат новите ръководства на болниците „Лозенец“ и „Александровска“. Правосъдното министерство започна нарочна проверка, която още не е приключила.

Основанията за освобождаването ѝ са в общата проверка, която служебният правосъден министър Янаки Стоилов разпореди при встъпването си на поста.

Тя е установила близо един милион необработените финансови отчети, наказателна процедура за неизпълнение с години на европейско изискване за свързването на Търговския регистър към информационната система на бизнес регистрите, договор на Агенцията с „Информационно обслужване“ за 1 милион лева.

Проверката установила и много свободни щатни бройки, включително и за ръководни длъжности. Сред тях на зам.-директор на агенцията, на главен секретар, на главен юрисконсулт.

Заместникът на Стоилов Иван Демерджиев даде пример с дама, поставена по съвместителство на поста главен секретар.

„Като възнаграждението на дамата е нараснало за две години приблизително три пъти - от 1200 лева на около 4200 лева с различни техники, част от които вървят по ръба на закона, а други дори го нарушават“.

Освен това Козарева се самоопределила и за ръководител на два европроекта.

„Което всъщност, освен че нарушава нормативните изисквания, поражда и конфликт на интереси, тъй като оттам тя е следвало да бъде контролирана от главния секретар, който е неин подчинен. Съответно изплатените суми са от порядъка на над 26 000 лева“.

Новата шефка на ключовата Агенция по вписванията Даниела Митева беше уволнена през 2009 година заради „принципни различия с ръководството на Министерството на правосъдието“, по времето, когато министър  беше Маргарита Попова.

Подадените срещу нея сигнали в прокуратурата не са установили нередности, каза министър Стоилов.

Пет обществени поръчки на обща стойност 75 милиона лева, свързани с местата за лишаване от свобода, вече се проверяват от Агенцията за финансов контрол - за облеклата на надзирателите, за дезинфектанта, за храната и напитки.

„Българските затворници чрез лавките са снабдени с най-качеството кафе, чиято цена от 8 е стигнала 30 лева на килограм", даде като пример Янаки Стоилов.

След анализ на установените нарушения ще бъдат сезирани компетентните органи, каза още правосъдният министър.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна