Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Брестовица и Кадиево на протест в Пловдив срещу воден „геноцид“

| обновено на 16.06.21 в 18:00
Протестът пред областната управа в Пловдив.
Снимка: Кремена Данева

Плакати с надписи „Не на геноцида“ и „Спрете да ни тровите“ издигнаха пред сградата на областната управа протестиращи жители на пловдивските села Брестовица и Кадиево, където водата е с наднормено съдържание на манган. Те се обявиха за незабавна оставка на ръководството на ВиК Пловдив, защото до момента не е предложило адекватни решения на проблема, а също и на РЗИ , защото крият данните за  реалното замърсяване.

„Наслушахме се месеци наред на обещания, но направените нови сондажи не доведоха до решаване на проблемите ни", подчертаха протестиращите, които бяха категорични , че вече  е нетърпимо да живеят така и са готови да обявят гражданско неподчинение, включително с блокада на пътища.

„За цяла седмица 14 часа има вода, през другото време няма. Вие ако сте, как ще се измиете, как ще се изкъпете, камо ли в този Covid период да правите дезинфекция някаква“, каза протестираща жена.

„Това е вода от Брестовица, вкусът и миризмата са неподражаеми. Нашата държава има закони, които пазят чиновниците и нея самата, но не и гражданите ѝ. Няма да оставим нещата така“, сподели друга.

Демонстрантка държи шише с вода, за което твърди, че е от чешма в Брестовица. Снимка Кремена Данева

„Нас продължават да ни тровят, упражнява се геноцид над 4500 жители на Брестовица плюс хиляда и няколко жители на съседното село Кадиево“, каза демонстрант.

Да се  подмени водопроводът, да бъдат намерени нови водоизточници и да се осигури автоматична пречиствателна станция. Това искат още  протестиращите.

Техни представители се включиха в среща при областния управител Ангел Стоев. Вчера той съобщи, че проектът на ВиК Пловдив за цялостна подмяна на водопроводната мрежа на Брестовица не е получил одобрение за финансиране от Управителния съвет на холдинга заради некоректно сключени договори и нередности при провеждането на обществените поръчки.

След срещата представители на ВиК холдинга увериха, че проектът за нова водоснабдителна система и канализация на село Брестовица ще бъде готов до септември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна