Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пет фестивала през лятото в Банско

Снимка: Кети Тренчева

Традиционни и нови културни събития е записала Община Банско в програмата на фестивалното лято в планинския курорт. Цялата програма беше представена на пресконференция в планинския курорт, като най-голям беше интересът към Международния джаз фестивал и напрежението около неговата организация след кончината на създателя му и дългогодишен директор на мащабното културно събитие д-р Емил Илиев. Претенцията около интелектуалната собственост на марката постави пропаст между семейството на д-р Илиев и Община Банско, която за първи път коментира този неприятен факт. 

Лятната културна програма на Банско е впечатляваща на фона на трудностите, които всички изпитват след Covid пандемията. На открито ще се проведат пет фестивала, а някои от събитията – за първи път. Стартът на пръв поглед е нетипичен, споделя кметът Иван Кадев: 

"Предстои "Банско Номад Фест". Панаир на занаятите ще се проведе за първа година. Фестивал на българското веселие "Балкански котел". Лятна филмомания "Под звездите". Седмица на ръчното традиционно изкуство. "Пирински рок вечери", Опера фест. Презс септември е "Банско филм фест". 

Международният джаз фестивал провокира най-голям интерес. Тазгодишното му издание е предимно с балкански измерения, а организатори са Община Банско и Асоциация на фестивалите в България. 

Изненадата на джаз фестивала идва от Индонезия. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.