Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2020 година

България се изкачи до 45-о място по щедрост в света

| обновено на 16.06.21 в 15:47
Снимка: bcause.bg

България е на 45-о място в най-авторитетното проучване, което измерва щедростта в 114 държави, отчетено от Световния дарителски индекс на КАФ 2021 (CAF World Giving Index 2021).

България бележи личен рекорд с дарителски индекс 37% и като се изкачва от дъното на таблицата. През 2018 г. страната ни беше на 126-о място от 146 държави, а през 2017-а – на 127-о място от 139 държави.

През 2020 г. 64% от българските граждани са помогнали на непознат, 34% са дарили пари, а 12% са били доброволци.

За изтеклата трудна година имаме скок и по трите показателя, формиращи класацията, изтъкна пред Радио София Елица Баракова -изпълнителен директор на BCause.

Заплахата от пандемията се отрази на взаимопомощта и солидарността и в световен мащаб. Около 3 милиарда души по някакъв начин са помагали на непознат. По отношение на доброволчеството е имало трудности и затова там особен ръст няма.

Класацията е повод за гордост и това е отражение на характерната реакция при кризи и бедствия, отбеляза Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум (БДФ). По думите й хубавото е, че у българина се събуди чувството за съпричастност и вълната от кампании и примери продължи дълго време.

Неправителствените организации не попаднаха в обхвата на програмите за държавни помощи и въпреки това дейността им беше видима и съществена. Въпреки това държавата можеше да се възползва от структурите и връзките на тези организации, за да увеличи ефективността на своите действия в кризата, а не го направи.

Според специалистите хората, които правят политиките и законите, все още недооценяват доброволчеството като обществена полезност и възможност за оказване на подкрепа – те трябва да положат усилия да се регламентират правила, които биха защитили и двете страни.

През 2020 г. наблюдавахме обръщане на тенденциите за отразяване на доброволчеството и дарителството в медиите, подчерта Елена Матеева, изпълнителен директор на БДВО. За това принос имаха и съсловни организации, свързани с комуникациите, които направиха специално обръщение към СЕМ и електронните медии.

Хората осъзнаха, че дарителството не е еднократен акт, дори скандалът с „Хелп карма“ не повлия и не спря даренията.

Чуйте разговорите на Катя Василева с Елица Баракова, Красимира Величкова и Елена Матеева.


Елица Баракова и Красимира Величкова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени