Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изкуство и власт в България

"1967 - 1981 година е периодът, в който българската култура е белязана ярко от конгресите на българската култура. Краят на 60-те години е динамичен период, в който можем да говорим и за репресии, и за омекотяване. През 70-те години постъпателното движение от страна на властта се успокоява". Това сподели в предаването "12+3" изкуствоведът и историк д-р Пламен Петров, автор на книгата "Изкуство и власт в България"

Книгата е написана върху солидна основа от над 460 източника от колекциите на Централния държавен архив, Комисията по досиетата, БИА-НБКМ, 16 регионални архива, архивите на БАН, на културни институции като Народния театър "Иван Вазов", Националната художествена академия, БНР, БНТ, на творчески съюзи, както и с повече от 90 дневници и мемоари, периодичен печат и десетки публицистични материали (рецензии, коментари, интервюта), каталози от изложби, драматургични и литературни текстове, киносценарии, партитури и фотографски албуми. Към тях трябва да се добавят и над 900 монографии и статии на български, руски, украински, сръбски, английски, италиански, немски, полски, чешки, френски, румънски.

Интервюто с д-р Пламен Петров можете да чуете в звуковия файл.  

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.