Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанасов: Да се обмисли импийчмънт на президента заради рокадите в службите

| обновено на 16.06.21 в 17:53
Атанас Атанасов, освободен като директор на Държавна агенция „Разузнаване”, даде брифинг пред сградата на ДАР.
Снимка: БГНЕС

Атанас Атанасов видя в предложението да бъде отстранен от директорския пост в Държавна агенция „Разузнаване“ „дългата ръка на Кремъл“

Атанас Атанасов каза, че е спазвал закона, докато е бил начело на Агенцията и затова определи мотивите за освобождаването си като неотговарящи на истината.

Сред причините за освобождаването си той спомена и „известен бизнесмен с много обвинения“ и възможната му „обвързаност с Кремъл“.

„Основната причина за отстраняването ми е дългата ръка на Кремъл. Възможно е да задействам фонд „Здраствуйте, братушки“. Успешната работа на службите срещу зловредното руско влияние е основна причина за смяната на ръководния състав в службите“.

Атанасов насочи вниманието и към скорошните укази за рокади в сектора за сигурност. Той предупреди, че „президентските укази са може би най-сивата зона в нашето право, включително и Конституция“.

„Конституционният съд има тълкувателни решения, в които, ако се окаже, че един президентски указ покаже, че не е стабилен, но е порочен, това може да бъде и повод за задвижване на процедура за импийчмънт“, каза той.

И призова депутатите от следващия парламент да обмислят възможността.

Атанасов каза, че отпускът, в който е излязъл, е бил заради семейни и лични причини и това е било обяснено на служебния премиер при срещата им.

„Аз съм в неизгодна позиция. Не мога да се защитя какво точно съм работил за България 27 години. Въпросната информация ще бъде с най-високия гриф на секретност“, каза отстраненият директор на Държавната агенция „Разузнаване“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна