Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започва нова процедура за избор на 6-има европейски делегирани прокурори

Снимка: БГНЕС, архив

Започва нова процедура за избор на шестима европейски делегирани прокурори, които да заменят шестимата от първата процедура, които бяха отхвърлени от Колегиума на Европейската прокуратура. Рестартирането на процедурата беше обявено по време на посещението в София на европейския главен прокурор Лaypa Kьoвeши.

В 30-днeвeн срок от публикуването на днешното решение на страницата на Висшия съдебен съвет (ВСС) кандидатите ще могат да подават лично, по пощата или по електронен път заявление за участие.

Изискванията към тях са да приложат мотивационно писмо, удостоверение за владеене на английски език и документи за стаж, като не се уточнява дали той да е само прокурорски.

След преценка за допустимост, кандидатите ще бъдат изслушани от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и шестимата най-добре представили се ще бъдат предложение  за одобрение на европейския главен прокурор.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.