Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 800 хил. лева годишно за сметосъбиране в община Сапарева баня

Снимка: Кирил Фалин

Над 800 хиляди лева годишно харчи за сметосъбиране община Сапарева баня заради хилядите туристи, които посещават курорта лятото и Седемте рилски езера, каза кметът Калин Гелев. При активен сезон населението на града през юли-август се увеличава три пъти с посетителите по 120-те къщи за гости, хотелите и туристическите бази по Паничище.

Общината транспортира отпадъците си до депото във Филиповци и разходите се увеличават, казва кметът на града Калин Гелев:

"Отиваме на около 850 000 лева годишна база и не смея да твърдя, че се справяме перфектно, защото възникват винаги нерегламентирани сметища. Най-големият проблем е с изхвърлените дивани, ненужните мебели. Поставили сме допълнително за летния сезон в района на хижа "Пионерска" още 24-кубикови контейнери, нагоре покрай река Валявица слагаме пак на първата и на втората беседка, отделно на по-значими обществени места".

Както други градове и общини, и в Сапарева баня има проблеми с боклука, не крие проблема началникът:

"Не е приятна ситуацията с боклуците. Ако може кметът да е всемогъщ и с минимални средства да поддържа и тревни площи, и да мие улиците, и да събира и домашните отпадъци - градински, строителни, от ремонт на къщите".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна