Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вещо лице: Постройката на плажа в "Росенец" не присъства в кадастралната карта до 2018 г.

Заседание по делото за двуетажната постройка на плажа в „Росенец“ се проведе днес в Бургаския административен съд. То е по жалба на дружеството „Стрейтлайн“. На днешното заседание беше изслушана съдебно –техническа експертиза, изготвена от вещото лице инж. Димитрина Стоянова.

Дружеството „Стрейтлайн“ обжалва издадения акт от Община Бургас за събаряне на двуетажната постройка, която се намира на плажа, в  близост до имота, свързван с Ахмед Доган. Според местната администрация, сградата е незаконна, тъй като строителят на обекта е „неизвестен“ и липсват необходимите документи за изграждането й.

Според адвоката на "Стрейтлайн" Иван Цанев, въпросната постройка е съществувала по времето, когато дружеството е закупило от "Лукойл" въпросния имот. Сградата обаче не фигурира в кадастралната карта до 2018 г., посочи вещото лице инж. Димитрина Стоянова. Адвокатът обясни, че лесопаркът в „Росенец“ е създаден около 1956 г. и от тогава е започнало строителство на почивни бази на много дружества в района. „Това строителство е извършвано с разрешението на тогава действащото законодателство“, поясни Цанев. Той посочи, че техническата документация тогава е била изготвяна и издавана от институт в София.

По време на заседанието стана ясно, че в Нотариалния акт от 2006. г, когато Лукойл продава имота на „Стрейтлайн“, има посочена помощна постройка от 42 кв. м. Не е ясно обаче дали тя е същата сграда, тъй като съвпада само по квадратура, но не и по документи.

Адвокат Цанев поиска да бъде назначена тройна експертиза. Мотивът беше, че заключението на вещото лице е непълно. Съдът не уважи искането и посочи, че изготвената експертиза е направена компетентно.

По делото обаче е необходимо да бъдат събрани още доказателства и затова следващото заседание е отложено за 14 юли. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени