Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън вдигна палец след срещата с Путин

| обновено на 16.06.21 в 18:48
Президентите Байдън и Путин разговарят по време на срещата си във вила La Grange, в Женева, Швейцария, 16 юни 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три часа и половина продължи срещата на върха между президентите на Съединените щати и Русия - Джо Байдън и Владимир Путин. И от Кремъл, и от Белия дом потвърдиха края на преговорите. 

На излизане Джо Байдън е вдигнал палец нагоре - знак за успех, преди да се качи в лимузината си и да отпътува от вила "Ла Гранж". Срещата в тесен състав между двамата лидери е продължила два часа, а разговорите в разширен състав на делегациите са били в един панел, вместо планираните два и са продължили час и половина. 

Всеки момент се очаква да започне пресконференцията на Владимир Путин, от която ще разберем договорено ли е нещо между двамата президенти. 

По-късно се очаква брифинг и на американския президент Джо Байдън.

Денят в Женева следваше  строга хореография. Байдън е в Женева от снощи, а до вилата „Ла Гранж“ на брега на Женевското езеро той пристигна със своята лимузина, известна с прозвището „Звярът“.

Владимир Путин кацна в Женева по обяд и от летището към вилата се отправи конвой от най-малко 17 автомобили, без да се брои полицейският ескорт. Преди началото на разговорите на входа на „Ла Гранж“ двамата лидери бяха приветствани от домакина - швейцарския президент Ги Пармелен:

„От името на правителството на Швейцария ви приветствам в Женева - градът на мира. За Швейцария е чест и удоволствие да е домакин на тази среща на върха и по силата на традицията ние подкрепяме диалога и взаимното разбирателство. Пожелавам и на двамата президенти ползотворен диалог в интерес и на двете държави, и на света“, каза Пармелен.

Във вила „Ла Гранж“ двамата президенти позираха пред журналистите на фона на библиотека, от двете им страни стояха съответно държавният секретар Антъни Блинкън и външният министър Сергей Лавров, а по средата стоеше голям глобус.

Първи заговори Владимир Путин:

„В руско-американските отношения се натрупаха доста въпроси, които изискват среща на най-високо равнище. Надявам се разговорите да бъдат продуктивни". И разбира се, благодаря на Байдън, че поиска среща на върха“.

А Байдън каза:

„Винаги е по-добре срещата да е лице в лице“.

На срещата на върха САЩ – Русия, 16 юни 2021 г.

От Белия дом обявиха преди срещата, че се очаква Байдън да повдигне директно въпросите за кибератаките, човешките права и руската агресия в Украйна, но се надява да разговарят и за сфери, в които имат общи позиции като контролът върху ядрените оръжия и борбата с климатичните промени.

В интервю за телевизия "Русия 24" президентът Путин заяви, че във фокуса ще са стратегическата стабилност, регионалните конфликти, екологията и икономиката.

И двете държави оставиха отворена вратата за връщането на посланиците в Москва и Вашингтон, които се завърнаха в родините си след налагането на американски санкции за кибератаки и ареста на опозиционния лидер Алексей Навални.

Вилата La Grange и знамената на САЩ и Русия се виждат зад полицейска лента по време на срещата на върха между САЩ и Русия в Женева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!