Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България участва в престижния световен форум "Leaders’ Summit" 2021

| обновено на 16.06.21 в 19:15
Снимка: na.eventscloud.com

За Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и за българският бизнес участието в престижния световен форум Leaders’ Summit 2021 е признание за инициативността и за всичко, което той прави в грижата за обществото. От друга страна това е възможност да обменим опит, да чуем какви са проблемите, от които се вълнува бизнесът по света.

Това каза в студиото на Радио София в днешния втори ден на форума изпълнителният директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН Дарина Георгиева.

Сред темите на форума са антикорупцията и доброто управление, замърсяването на околната среда, равенството между половете, начините за правене на устойчив бизнес, иновациите, мненията на младите хора, туризмът и биоразнообразието.

Българската перспектива за втора поредна година беше представена днес в самостоятелна дискусионна сесия „Стратегически партньорства за устойчивост, въздействие и доверие“. Фокус на разговора бяха Стратегическите насоки на Мрежата 2021-2023 и изпълнението им, дискутирани от лидерите на компаниите-членове и партньорите. Подобно на пътна карта, те посочват значимите икономически и социални теми, които стоят пред обществото и възможностите за тяхното решаване чрез колективни действия.

Основни акценти на дискусията са партньорствата в образованието за практическата  му насоченост и персонализация, кариерно ориентиране и формиране на ценности у младите хора чрез програми като „Бизнесът преподава“, „Базар на професиите“ и партньорствата в дарителството като двигател на промените чрез програми като “ Щедрият вторник” и акселераторския проект на фондация BCause.


Дарина Георгиева и доц. Атанас Георгиев

Мястото на университетите в бизнес форума е съществено както заради участието им в изпълнението на мерките за устойчиво развитие, заради важността на принципната връзка между образованието с бизнеса, а така също и заради формирането на споделени ценности по отношение на глобалните цели, отбеляза деканът на Стопанския факултет на Софийския университет доц. Атанас Георгиев.

"Усилията на студентите във фундаменталните дисциплини могат да ги заведат както до върховете на науката, така и до върха на бизнеса - с иновативни модели и предприемачество."

Чуйте разговорите на Катя Василева с Дарина Георгиева и доц. Атанас Георгиев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени