Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Райънеър“ ще съди британското правителство заради Covid политиката за пътуванията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският вестник „Файненшъл таймс“ пише, че авиокомпанията „Райънеър“ се подготвя да съди британското правителство за граничната му политика в условията на пандемия и системата на принципа на светофара по отношение на пътуванията в чужбина, пише в. „Файненшъл таймс“.

Ирландската нискобюджетна авиокомпания обяви, че днес ще внесе във Върховния съд искане за юридическо преразглеждане на прозрачността на обявената от правителството политика.

Според правилата на правителството пристигащите от страни от „зеления списък“ трябва да си правят тестове за Covid-19, но не трябва да се самоизолират.

Пристигащите от страни от „жълтия списък“, в който е България, трябва да се изолират в домашни условия и също да си правят тестове. А идващите от държави от „червения списък“ трябва да се карантирират в хотели плюс тестове, като заплащат сами за всичко това.

С навлизането в летния сезон твърде малко страни са в „зеления списък“, а системата като цяло и изборът на дестинациите са силно критикувани от авиоиндустрията.

„Липсата на прозрачност при вземане на решения подрива доверието на потребителите в системата на принципа на светофара и прави невъзможно за летищата, авиокомпаниите и туристическите компании да планират възстановяването на международните пътувания или да работят с правителството в бъдеще“, се казва в декларация на „Райънеър“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!