Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Дунчев:

Лесовъдството отстъпи през последните 20 години на политическите поръчки

Снимка: СИДП

Възможно ли е да бъде преборена порочността на властовите структури при работата с горския сектор? За какво се оказа достатъчен последният месец?

Темата коментира в “Нашият ден“ Александър Дунчев, директор на Изпълнителна агенция по горите:

“Всеки може да направи много за горския сектор – даже не е нужно и да е във властта. Най-големите постижения сме постигнали извън властта, защото тогава човек е тотално независим и никой не може да му повлияе.

Най-голямото предизвикателство във властта даже не са външните фактори, а егоизмът и себичността на властимащите хора."

Александър ДунчевНезаконна сеч

"Откъде идват всичките проблеми за гората във връзка с тази власт? Как се стига до незаконната сеч? До тези стотици отсечени дървета край Бачковския манастир?

Имайки възможност един месец да съм във властта, започнах да обикалям с колегите по места. Бяхме по Черноморието, Самоковско, Берковско. Тази седмица бяхме и в Дулово в района на Силистра и навсякъде виждаме, че моделът е тотално сбъркан.

Цялата незаконна сеч произтича от две основни неща. Даже да хванем нарушителите, било то бракониери или някаква фирма, или служител, който е прикрил нарушение, твърде често им се разминава по пътя към правосъдието. Наказанията или са слаби, или много често се избягват и не се плащат.

Много често на бракониерите няма какво да им се вземе. Това са малоимотни хора. Друг път тези по-влиятелните и успяват да си купят свободата и избягването на правосъдие.

Виждаме, че има една тотална безнаказаност, която води до това някой да отиде и да изсече гората на Бачковския манастир, което освен прегрешение е и огромно престъпление.

Това чувство на безнаказаност е единият проблем и то не е проблем на горската система. Това е проблем на цялата държава. Ние го виждаме на всички нива.

Вторият проблем, който се забелязва, е това, че хората, които трябва да контролират, от които зависи да не се случват нарушения в горите, са обречени на неуспех, защото самата система през последните 20 години се опорочи до степен, в която почти всички назначения са политически.


Някой някъде има политическа идея, а не професионална. Търсят се хора, които да изпълнят политически задачи, а не професионални. Оттам лесовъдството в гората през последните 20 години отстъпи на поръчките в гората.

Поръчки – да не бъде закачан един, да бъде оставен втори, да не се правят проверки на трети, да бъде смачкан четвърти, който е неудобен.

Тази система превърна горските служители в поръчкови, което е изключително тъжно. Хората по места нямат много избор. В момента търсим решение как да се справим с тази порочност на системата.


Но докато търсим решение, забелязахме още нещо много интересно. Забелязва се, че има и друг порок на системата. Тя изцяло се е обърнала да гони най-слабото звено в горите – горския сектор.

Това са лесовъдите, които се борят на последно ниво, за да се случва добро за тази гора. И секачите, които много често са хора без образование. Това са много обикновени хора, които вършат тази работа просто защото няма какво друго да вършат. Не са избягали в чужбина, останали са в България. Ходят в гората и секат често по най-първобитния начин с конче и каручка.

Точно това са хората, които отнасят цялата наказателна сила на държавата, когато се бори с незаконен сеч. Тези хора в 99% от случаите изобщо не са виновни. Някои от горе им е казал – “Сечи там, извади ми най-дебелите трупи, защото те са най-ценни. Нищо, че са маркирани, аз после ще ги маркирам с фалшива марка“. После контролните органи ходят и гонят само секачите, а не поръчителите.

Чуйте Александър Дунчев в звуковия файл.

Снимки: БНР, СИДП
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна