Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има случаи на преболедували коронавируса, които след ваксина получават усложнения

Проф. Атанас Кундурджиев: Време е медицинската политическа коректност да престане

Не е научно да се твърди, че след прекаран Covid имунитетът за 6 месеца отслабва и трябва отново ваксинация, казва нефрологът

проф. Атанас Кундурджиев
Снимка: БГНЕС

Преболедувалите Covid-19 може би имат дълготраен имунитет и е добре да си направят консултация преди да решат да се ваксинират. Това обясни пред БНР началник Клиниката по нефрология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ проф. Атанас Кундурджиев.

Проф. Кундурджиев разказа за преболедували коронавирусната инфекция техни пациенти, които са имали изграден естествен имунен отговор, но след допълнителна ваксинация са получили усложнения:

В общия мейнстрийм - да бъде още по-добре, се бяха ваксинирали и бяха получили усложнения, включително на бъбреците. Те са единици.“

„Някои го бяха направили заради тези прословути сертификати, за да могат да пътуват в чужбина. Трябва и ние, лекарите, да разясняваме възможните рискове, да се опираме на науката, защото не е много научно да се твърди, че след като прекараш Covid инфекцията, имунитетът за 6 месеца отслабва и трябва отново ваксинация. Някои, които получиха усложненията, един-два месеца след преболедуването се бяха ваксинирали“, изтъкна нефрологът.

Може би става някакво пренапрягане на имунната система. Това са все още недобре проучени механизми. За съжаление това става и по световни медии, в целия свят става така. Мисля, че е крайно време да започнем да правим трезви анализи, а тази медицинска политическа коректност да престане“, заяви проф. Атанас Кундурджиев в предаването "Преди всички".

Има пациенти със сериозни автоимунни заболявания и при тях поставянето на ваксина трябва да стане след прецизна преценка на ползите и рисковете, подчерта той.

„Защото тези пациенти с автоимунни заболявания, каквито са една част от нашите пациенти, може да получат усложнения и сме имали такива усложнения.“

До утре продължават онлайн консултациите на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за диабетно болни, които могат да проверят доколко са увредени бъбреците им.

В България от 7 милиона население има около 500 000 диабетици и за съжаление повече от половината от тях изобщо не знаят, че имат захарен диабет, отбеляза проф. Кундурджиев.

При 30-40% от хората с диабет има засягане на бъбреците. Това усложнение протича в много от случаите безсимптомно и може да се стигне до сериозни увреждания без пациентът да разбере, предупреди специалистът. По думите му „това е една тиха епидемия“.

Проф. Кундурджиев съветва още хората с бъбречни заболявания, които дълго време не са проследявали състоянието си заради пандемията, да се прегледат.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна