Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ексклузивно интервю за "Хоризонт“ с един от най-известните експерти по ваксини в света

Пиер Моргон препоръчва ваксинация в комбинация на векторна и РНК ваксина

Снимка: БГНЕС

Един от най-известните експерти по ваксини в света Пиер Моргон избра да комбинира два вида ваксини срещу коронавирус, за да се предпази от опасната инфекция. Така той получава първата доза от препарата на Оксфорд/Астра Зенека във Франция, а втората доза за пълна имунизация - в Швейцария, където му поставят "Модерна". Периодът между двете инжекции е осем седмици.

Моргон, който има 30-годишен стаж в различни фармацевтични компании и е старши вицепрезидент на една от китайските компании, които работят по ваксина срещу коронавирус.

„Най-важно за всеки човек е да се имунизира. Ако няма необходимата квалификация за избор на най-подходящата за него ваксина, да се консултира с лекар, а да не прави експерименти“, каза пред БНР Пиер Моргон.

„Избрах да използвам смесването на две ваксини, което се нарича „смеси и съчетай“, първо за да „заредя“ имунната система с една технология, а след това да я стимулирам с друга технология. Разбира се, и двете трябва да целят един и същи патоген. Това е подход, който вече съществува. Например – при ваксините за полиомиелит и други заболявания. Науката за ваксините вече ни е дала знанието, че този подход работи добре. На първо място – обикновено той дава по-силен имунен отговор и на второ – често срещано е след такъв подход, имунитетът да е по-траен“, поясни в „Хоризонт до обед“ експертът.

„В момента има няколко клинични проучвания, които се правят върху този подход. Освен това има наблюдения от реалния живот в държави, които започнаха имунизация с ваксината Астра Зенека, но заради тревогите около кръвните съсиреци много хора се разубедиха за безопасността на този медикамент. Тогава държавите разрешиха ваксинационната схема да приключи с ваксина на друга компания. Струва ми се, че в Испания и Германия бе избран именно този подход“, посочи още Моргон.

Ройтерс

На въпроса защо избира смесване на векторна и РНК ваксина и това ли е правилната последователност Пиер Моргон уточни:

„Все още няма доказателство дали е по-добре да се започне с векторна или с РНК ваксина. В момента има няколко проучвания, които се правят. Ако прочетете вече наличните протоколи, ще видите, че в мнозинството от тях се препоръчва именно да се започне ваксинацията с векторна ваксина и да се завърши с РНК технологията или с рекомбинантен протеин.

На въпроса ако след половин или една година ни трябва трета доза ваксина, какво да изберем, според ваксинационната схема, през която сме, преминали Пиер Моргон заяви:

„Това е много труден въпрос, защото, както знаете, в момента представянето на ваксините е във фаза три на клиничните проучвания. Трябва да изчакаме резултатите, за да направим заключение. От опита, който имаме с други патогени, знаем, че наличните ваксини би трябвало да защитават около година. За хората, които са получили различни ваксини, може да се очаква малко по-дълъг имунитет.

София зелени коридори за ваксиниране срещу COVID-19 на открито

По думите на експерта добрата ваксина е тази, която е поставена в ръката ви. Другите просто не ви защитават.

„Първото и най-важно е да имате ваксина. След това, ако имате възможност за избор на ваксинационна схема и държавата го позволява, приемете различна ваксина за втората доза, ако това ще ви накара да се чувствате по-сигурни. Най-важното е да се ваксинирате. Съвсем нормално е хората да се страхуват от неизвестното, въпреки че „неизвестното“ сега не е чак толкова неизвестно, колкото беше в началото на разработването и пускането в употреба на ваксините“. Той допълни:

"Аз имам добро здраве. Нямам сърдечни или респираторни проблеми, нито наднормено тегло. Спортувам регулярно и мога да кажа, че наистина съм в добро здраве за възрастта си. Това, което е по-важно, познавам добре имунния отговор на организма си, тъй като през живота си съм употребявал много ваксини. Причината е, че аз пътувам много и понякога, за да се посети определено място, трябва да се поставят ваксини. Дори ежегодно си слагам противогрипна ваксина, така че съвсем спокойно мога да твърдя, че съм се подлагал многократно на ваксини и никога не съм имал сериозни странични ефекти.

БГНЕС

Но при хората с диабет и високо кръвно налягане - те са в рисковата група. Това вече е ясно, тъй като при тях са налице толкова рискови фактори и доказателство за това е профилът на хората, които развиха тежки последици от коронавируса или починаха в следствие на инфекцията. Разбира се, има и изключения, но мнозинството са хора с крехко здраве и хронични медицински проблеми. Първото нещо, което искам да кажа, е, че за тези хора е от жизнена важност да се ваксинират, защото са по-уязвими при среща с инфекцията. Второто нещо е, че те трябва да обсъдят всичко това със своя лекар. Той е човекът, който познава добре здравословното им състояние и има квалификацията да им препоръча най-добрия подход за ваксиниране“, заяви още Моргон.

На въпрос трябва ли децата да се ваксинират срещу коронавирус и подходящи ли са за тях ваксините, които вече са налични експертът поясни:

„Има ваксини за деца и за възрастни. Например – при ваксината срещу дифтерия и тетанус, тя се поставя на децата, но след това се подновява, когато човек е възрастен. При ваксинацията на възрастните обаче дозата е по-малка – същата ваксина, но в по-малко количество. Понякога дозата за възрастни хора за задължителните ваксини е по-малка, защото тя само подсилва имунитета, който вече е придобит от ваксините, направени им като деца. Противогрипната ваксина е еднаква за всички.

Съществуващите ваксини за възрастни срещу коронавирус създават имунитет и са безопасни за здравето. Това, което знаем за тях, е, че са подходящи за тийнейджъри и подрастващи".

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени