Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 годишно дете в Израел откри печатите на цар Соломон

Печатът на Соломом
Снимка: Феня Декало

Има ли връзка между Мадарския конник и печатите на цар Соломон. Има цяла индустрия, която „бълва“ сувенири с печати, уж копия на този на най-мъдрия цар на земята - Соломон, за който се твърди, че е можел да разговаря дори с животните. В сувенирните магазини ги продават „изпод рафта“, защото официално мистиката не се поощрява в страната на трите монотеистки религии. Печатите са амулети за всички житейски ситуации - здраве, плодородие, успехи, бизнес и домашно благополучие.

Не се отличаваха много от червените конци с всякакви сини висулки срещу уроки, които се продават на всеки ъгъл в стария град на Йерусалим.

"Цар Соломон е властвал десет века преди нашета ера и на него се е паднала честта или тежката задача да построи Първия еврейски храм в Йерусалим. Седем години е продължило строителството и заради увеличените данъци на всички жители на огромната империя, насладена от баща му Цар Давид, са избухнали редица въстания. Най-голямото е било с център Дамаск, което е довело до отделяне на земите до Голанските възвишения. Цар Соломон, който не се прославил като войн, е успял да запази останалата част от империята и дори да гарантира просперитет на жителите ѝ. Една от причините е разработването на медните и сребърни рудници и развитието на международна търговия. И за тази му дейност са изработвали печати, с които са скрепвани заповедите му, отнасяни на забележително далеч, дори за сегашните представи за разстояние. Предполагало се е, че тези печати са били конусовидни висулки, които са висели на врата на царя и на висши чиновници и на основата си са имали някакви фигурки, които означавали ранга на подписалия заповедите или са имали закодирана молитва, за успех на начинанието", каза Ефраим Леон.

Печатът с лъвовете е открило 10 годишно дете, малко преди да избухне пандемията. С майка си и баща си са били едни от последните туристи преди да бъдат закрити границите. В програмата им имало и „помощ на археолозите“. След обиколката на „града на Давид“, който е извън крепостните стени на Йерусалим, строени по времето на Османското владичество над града, и предоставената възможност да се върви през тунелите на някогашния водопровод, захранвал града, на туристите се предоставя възможност да се включат в спасителното пресяване на строителни отпадъци, свързани с реконструкция на сгради на Храмовия хълм.

"В тях не веднъж са откривани парчета от керамика още от времената на първия или втория Храм, части от стели с надписи и дори няколко златни или сребърни предмети. На 10-годишното момченце направило впечатление 16 сантиметрово камъче с необичайна форма. Оказало се висулка - амулет с изобразени на него два борещи се лъва или лъв, който дави друго животно. Един от дългогодишните работници сподели, че 10 години пресява на този обект, но до сега не се е случвало да намерят нещо толкова интересно. Момчето явно е било късметлия или заради свежия поглед му е направило впечатление нещо, което други биха отминали. Амулетът, който е на близо 3 хиляди години, вече е реставриран и ще бъде представен в музея на Израел", допълни Ефраим Леон.

Вторият печат е бил открит в Галилея и е на 1500 години, но се смята, че е реплика на съществуващ по-стар, автентичен печат. Издълбан е върху нефрит.

"Намерен е от жител на селището Това Хавива, близо до разкопките на стара синагога. Представлява триъгълна висулка с изобразен конник с куче и копие. На иврит е надписът „Бог е един и побеждава всичко“. Отличава се от по-късните, християнски икони на светците Георги или Димитър. В изображението липсва змея. От другата страна има триъгълник с вписано око в него, пронизано от стрела - заклинание срещу „лошо око“. Археолозите смятат, че оригиналът, на който това е реплика, е създаден през 8-10 в пр. н. е. Това е времето и когато първите платноходи от намиращите се тогава в границите на империята на цар Соломон са достигнали до бреговете на Черно море, където са живеели траките. Успявали са да пристанат в устията на реките, където по-късно гърците са създали своите колонии. Не се знае с какво са търгували, но не е изключено да са скрепяли договорите си с подобен вид печати".

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна