Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата поиска от САЩ повече информация по казуса "Магнитски"

| обновено на 17.06.21 в 17:53
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева
Снимка: БГНЕС, архив

Прокуратурата поиска от Държавния департамент на Съединените щати информацията, въз основа на която на Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов са били наложени санкции по глобалния закон "Магнитски".

Държавното обвинение е изпратило писма чрез  Министерството на правосъдието като част от образуваната преди 2 седмици проверка срещу шестте санкционирани от американските власти лица.

Обявявайки, че започва проверка по собствена инициатива, държавното обвинение обясни, че срещу четири от шестте лица има дела, а едното е било многократно проверявано. 

Васил Божков, за когото от американското финансово министерство твърдят, че многократно е подкупвал държавни служители, между които и настоящ политически лидер, е с поне 18 задочни обвинения. В момента той е в Дубай. От миналия февруари за него има искане за екстрадиция. Няма официална информация за какъвто и да е отговор. Той твърди, че има отказ.

Бившият зам.-министър Александър Манолев е подсъдим по т.нар. афера "къщи за гости". Подсъдими са и бившите шефове на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и Красимир Томов за търговия с удостоверения за български произход.

За Делян Пеевски, който според американските власти регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, и е осигурявал подкрепа и положително медийно отразяване на политици в замяна на защита от наказателно разследване, е имало проверки в миналото. Те сега ще бъдат отворени и отново анализирани.

Илко Желязков, описан като подставено лице на Пеевски, и който преди дни подаде оставка като заместник-шеф на Бюрото за контрол на СРС, е единственият, срещу когото досега не е имало проверки или дела.

"Именно оповестената от компетентните власти на САЩ информация беше основание за предприемане на действия от страна на българската прокуратура съгласно нейните правомощия. Информацията би помогнала за изясняване предмета на образуваните проверки и евентуално бъдещо наказателно разследване", обясни защо е поискано събраното срещу шестимата от списъка "Магнитски" говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По думите ѝ докато се чака американския отговор, информация за шестимата се изисква и от български институции.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени