Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Серафим – интерактивна артинсталация на тъмно

Вилияна Карушкова (вляво) и Калина Павлова
Снимка: личен архив

„Серафим е изследване, което поставя въпроси, свързани с „Бавната мода“ и свръхконсуматорското общество. Идеята е на Вилияна Карушкова – моден дизайнер, и Калина Павлова, която се занимава с реклама и културен мениджмънт. Името на проекта е вдъхновено от едноименния разказ на Йордан Йовков, в който героят със своето старо, износено палто е символ на съпричастността и духовните ценности. В проекта са застъпени идеите за устойчив начин на живот и сензитивността във всички нейни проявления. От другата страна на инициативата са млади незрящи хора. 

В продължение на няколко месеца двете групи учиха заедно едни от други за тази сензитивност, обогатяваха своя вътрешен свят и работиха рамо до рамо. Плод на техните усилия е интерактивната артинсталация, която се намира в столичната галерия „Ко-оп“. С помощта на незрящите водачи всеки, проявил любопитство, може да влезе на тъмно в лабиринта и да се докосне до седем скулптури, изработени от остатъчни материали при обработка в текстилната промишленост. Ще се запознаете с дрехи, типични за различни култури по света. Всички те са дело на Вилияна Карушкова.

Гюнер Апти – един от незрящите водачи, ще ни въведе в лабиринта и ще ни прикани да изострим сетивата си и да изследваме част от материите, до които се докоснем. Ще установим, че на тъмно може да бъде и уютно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени