Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един художник в дивото

4
Снимка: личен архив

Крум Балджийски, по известен като KROM BAGELSKY, е роден в Ихтиман. Завършил е „Дърворезба“ в НГПИ „Тревненска школа“ и „Скулптура“ във ВТУ, живее повече от 10 години в Лондон. Последната година и половина прекарва изолацията заради Covid-19 в България. Това му дава възможност да работи по няколко проекта.

Първият – „Пръстени на времето“ – представлява действително отвиване на 45-метров фабричен комин от бетон (400 квадратни метра), спонсориран е от собственика на фабриката, Владимир Лафчийски, и се състои от 5 пръстена, представящи визуална историческа интерпретация на културният прогрес на народите, живели през вековете по нашите земи. 

Първият – „Палеолит“ – е вече готов и за него е следвал съветите на палеонтолозите, работещи в пещерата Бачо Киро, и е много благодарен на катерачите Венци Панев и Антон Дамянов, които са го научили да се катери с въжета. 

В момента работи по втория – „Култура Варна“, а до края на 2022 година се очаква и останалите три – „Траки“, “Средновековие“ и „Възраждане“ – да бъдат завършени.

Другият проект, по който работи, се нарича „Стенописи в дивото“, а локациите са различни – запуснати сгради и градски райони, които, заедно с художници от различни държави, дошли тук по негова покана, обживява и превръща в „галерия на открито“, за да могат повече хора да имат досег до стойностно изкуство. Амбицията на Крум Багелски е този проект да излезе извън границите на България и да се случва в различни европейски градове.

Повече за проектите, трудното начало като творец в Лондон, египетския му учител Назир Тамбули и лондонската ъндърграунд сцена, чуйте в звуковия файл.

Снимки – Крум Багелски, личен архив, ФБ профил 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна