Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И българските читатели могат да разлистват страниците на книгата "Чия е вината?"

Книгата "Чия е вината"
Снимка: colibri.bg

Книгата "Чия е вината?" е написана от съпругата на Лев Толстой. Тя е дръзкият отговор на София Андреевна на публикуваната през 1891 година "Кройцерова соната" на Лев Толстой, която предизвиква "земетресение" не само сред четящия свят, но и в душата на съпругата му.

Книгата излиза 100 години, след като е написан текстът, през 1994 година, и това става благодарение на изследователите от музея на Лев Толстой в Москва.

"Кройцерова соната" самият Лев Толстой описва като разказ за плътската любов и за половите отношения в семейството", каза за БНР Александра Александрова, редактор в издателство "Колибри".

По думите ѝ когато читателите посягат към книгата "Чия е вината?" не е необходимо книгата да бъде разглеждана в контекста на живота на Толстой.

"Произведението би могло да се чете извън контекста на това семейство, защото в крайна сметка се оказва, че София е изключително даровита, езикът ѝ е много цветен, пъстър, бих си позволила да кажа много нежен, защото докато се чете "Чия е вината?" по страниците пълзи едно усещане за невинно и почти детско усещане за радост, за пролет, за наивност и с напредване на четенето тази наивност претърпява различни метаморфози, сблъсквайки се с малко по-неприятни и реалистични неща в живота", допълни в предаването "12+3" Александрова. 

Според нея книгата е реверанс към любителите на руската литература.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени