Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентски избори в Иран

| обновено на 18.06.21 в 11:54
Пл. "Валиаср", Техеран, 17 юни 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранците избират днес нов президент. Трима от четиримата кандидати за наследник на Хасан Рохани се смятат за твърдолинейни политици. Настоящият президент на Иран няма право да се кандидатира, тъй като е на поста два поредни мандата.

Проучванията на общественото мнение показват, че Ебрахим Раиси, консервативен шиитски духовник, който оглавява съдебната власт, е явният фаворит.

Негов основен съперник е умереният бивш управител на Централната банка Абдолнасер Хемати.

Освен тях двамата в надпреварата за поста участват също 66-годишният секретар на Съвета за целесъобразност, който съветва Върховния лидер, Мохсен Резай, както и 50-годишният хирург и отскоро първи заместник-председател на парламента Амирхосеин Хашеми.

Дисиденти и някои реформисти призоваха за бойкот, като заявиха, че забраната на няколко кандидати е оставила Ебрахим Раиси без сериозна конкуренция.

Върховният лидер аятолах Али Хаменей гласува рано тази сутрин в Техеран и насърчи хората да отидат до урните. Около 59 млн. души от общо 80-милионното население на Иран имат право на глас.

Анализатори коментират, че основните приоритети пред новия президент ще са отмяна на наложените санкции на страната, заради ядрената й програма, промяна във външната политика и действия за овладяване на коронавирусната епидемия.

В интервю за БНР посланикът на Иран в София Сейед Мохаммад Джавад Расули коментира, че справянето с икономическите проблеми в страната му минава през отмяна на санкциите и през активизиране на работата по възстановяване и привличане на чуждестранни инвестиции.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени