Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден на филателията

Първото за 2014 година пощенско-филателно издание, посветено на Зимните олимпийски игри в Сочи
Снимка: БГНЕС

18 юни е Световен ден на филателията. На този ден през 1926 г. в Париж е основана Международната организация по филателия.

Филателията се занимава с пощенските марки, а хората, които колекционират марки, се наричат филателисти. Марките могат да бъдат в серии или единични. Основен проблем с пощенските марки е, че лесно се фалшифицират, но не всеки различава оригинала от фалшификата.

Филателията като колекционерска страст възниква още през 40-те години на XIX век, след въвеждането в употреба на пощенските марки през 1840 година.

Някои автори смятат, че първият филателист се появил още в деня на пускането на първите в света пощенски марки. Известно е, че на 6 май 1840 г. Лондонската адвокатска кантора "Оливерсън, Денби и Леви" (Oliverson, Denby and Lavie) изпратили в Шотландия писмо с документи, което било облепено с десет неразрязани марки от т.нар. "Черно пени". През 1992 г. на аукцион в Цюрих този плик бил продаден за 690 хиляди франка.

Най-популярният български куриоз в маркоиздаването – „Обърнатата конница”

Първите български пощенски марки са пуснати в обращение на 1 май 1879 година.

Темета коментира Константин Пенков, колекционер филателист и председател на Софийското филателно дружество „Петко В. Караиванов“:

“За нас, филателистите, всеки ден е празник. Хората, които се занимават с пощенски марки, подхождат празнично към нещата.

Ще може да се видим с колегите, да разменим някоя и друга пощенска марка, придобита от нашите кореспонденти.

Всеки има кореспонденти по света, те са с различни интереси. Някои събират различни теми. Ние подбираме подходящи пощенски марки за тези теми, когато изпращаме до тях кореспонденция. Облепваме писмата и пощенските пратки с тези теми, които ги интересуват. Те ги получават, могат да ги сложат и да допълнят своите колекции.

Последните марки в моята колекция са тези, които са последно издадени. Имаше марки за Юрий Гагарин преди броени дни. А иначе колекцията на филателистите не се определя по бройките на пощенските марки, по тяхната стойност също не могат да се определят, тъй като обикновените родови филателисти нямат големи възможности, затова те подреждат своите колекции по дадена тематика или по някакъв друг критерий. Цената не е определяща, тъй като известните пощенски марки са единични екземпляри и се продават на търгове. Тях могат да си ги позволят малцина."

Цената

"Да се притежава рядка марка е престиж, може би като сума прекрачваме към милионите."

Чуйте Константин Пенков в звуковия файл.


Снимки: БГНЕС, bgpost.bg



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна