Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виетнам въведе кодекс на поведение в социалните мрежи

Виетнамка продава храна в Ханой, надписът призовава към спазване на противоепидемичните мерки, 31 май 2021 г.
Снимка: Ройтерс

Виетнам въведе днес национални препоръки за поведение в социалните медии, които насърчават хората да публикуват позитивно съдържание за страната и изискват държавните служители да съобщават на ръководителите си за „противоречива информация“, предаде Ройтерс.

Кодексът забранява постове, които нарушават закона и „засягат интересите на държавата“. Отнася се за държавните организации, компаниите зад социалните медии и всички техни потребители във Виетнам.

„Използващите социални медии се насърчават да популяризират красотата на виетнамските пейзажи, жители и култура, както и да разпространяват добри истории за добри хора“, се посочва в кодекса, който се съдържа в решение на министерство на информацията с дата 17 юни.

Не е ясно до каква степен решението е правно обвързващо или как ще бъде налагано.

През ноември м.г. Ройтерс съобщи, че виетнамските власти са заплашили да закрият „Фейсбук“, ако социалната мрежа не се съгласи да цензурира повече местно политическо съдържание в платформата.

Виетнам е сериозен пазар за „Фейсбук“, който има около 60 млн. потребители в страната и генерира приходи от около 1 млрд. долара, според запознати източници. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени