Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Рембранд със зелен фасул“ – игрите на Андрей Лекарски

Снимка: Стефан Марков / @vivacomoborishte5

Галерия „Оборище 5“ представя една мащабна, изключително богата на произведения от различни жанрове на прочутия наш сънародник художника Андрей Лекарски. Изложбата има заглавие „Коуъркинг с великите майстори“.

Това са около 40 голямоформатни живописни платна, като съвместна, свързваща го работа с творби на големи световни художници в една композиция – Холбайн, Рембранд, Ботичели, Рубенс, Джорджоне и др. Препратки на Андрей Лекарски към любимите световни художници.


Показват се и няколко скулптури от метал, една от които се нарича „Рембранд със зелен фасул“, прочутите му хлябове от бронз, както и картината с дата Лъва, която е собственост на Музея на модерното изкуство в Париж, заедно с творби на Жорж Папазов и Христо Явашев.

Андрей Лекарски от 1962 година живее и работи в Париж, критиците го наричат „Рицарят на въображението“, и има защо за изящество и респектът, с който подхожда към шедьоврите на изобразителното изкуство, са го вдъхновили за един артистичен диалог, който разкрива неговата сила и безмерна свобода да застава на раменете на гигантите.

Разговорът с Андрей Лекарски в неговия артистичен дом в София – чуйте в звуковия файл.

Изложбата може да бъде видяна до 30 юни
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна