Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Анна Петракиева - директор на Природен парк “Витоша”:

Природен парк “Витоша” се намира в едно доста добро състояние

Близо 3.5 млн. души посещават Витоша ежегодно

Снимка: Ани Петрова
Природен парк “Витоша” се намира в едно доста добро състояние, като се има предвид близостта до столицата София - този милионен град, и огромното количество туристи, които го посещават годишно.

Близо 3.5 млн. души го посещават ежегодно, което оказва влияние върху биоразнообразието и планината, но като цяло можем да се похвалим с добро състояние на видовото разнообразие в границите на парка. Това обясни в ефира на Радио София Анна Петракиева - директор на дирекция Природен парк “Витоша” към ИАГ.

Основното влияние, което оказват туристите, особено през почивните дни, е с туристическата преса върху животните в планината, със замърсяването, което оставят след себе си, с автомобилите, които замърсяват въздуха. Когато се струпват туристи се оказва влияние и върху растителността, ако обаче има възпитание в туристите, може да се избегнат много от тези негативи.

Относно качването с автомобили в планината, Анна Петракиева каза, че там няма обособени буферни паркинги, където да оставят автомобилите си и след това да използват организиран от Столичната община градски транспорт до туристическите центрове в планината.

“Автомобилите са крайно неприятно присъствие, особено през почивните дни, когато столичани и гостите на планината имат желание да се откъснат от градската среда и да се насладят на чистата природа, тиха и спокойна среда”, посочва още тя.

Чуйте целия разговор с Анна Петракиева в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени