Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Василев: Разказът ни за македонската идентичност е неточен, неясен и сбъркан

Лидерът на опозицията в РСМ Християн Мицкоски призовава страната едностранно да напусне договора с България.
Снимка: БГНЕС

„Българската историография много по-точно от мейнстрийм македонската определя събитията, които са се случвали преди повече от 100 години. Но тя е напълно безпомощна в разбирането на събитията, които се случват през последния век и които довеждат до формирането на македонската нация.“ Това каза в интервю за БНР политологът Николай Василев, който на 5 юли ще представи книгата си „Македонският идентитет“ в Театър „Сълза и смях“ в София.

Нашата историография по никакъв начин не обяснява как се е случил един толкова сложен процес като формирането на съвременната македонска нация, смята политологът.

„Ние обичаме да поставяме, че това е едно просто решение на Коминтерна, един доста нелеп евфемизъм за Съветския съюз. Не може просто такова решение да създаде нация. Много повече фактори са се случили през последните 100 години.“

Нашият разказ за формиране на македонската идентичност е неточен, неясен, неправилен, сбъркан, заяви Николай Василев в предаването „Преди всички“.

„Македонската идентичност оживя в момента, в който средностатистическият македонец си каза – боже мой, колко добре, че сме в Титова Югославия, а не в Тодор Живкова България. Това е история, която ние също трябва да осмислим. Да бъдем малко по-смирени. Едно нахъсване, че, едва ли не, те са с промити мозъци, а ние, едва ли не, знаем всичко, каквото е станало, е много контрапродуктивно.“

Вчерашната визита на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев у нас Николай Василев определи като „положително, но силно закъсняло събитие“.

Решението на казуса с РСМ е само и единствено на политиците, категоричен е Василев. Той обаче посочи, че „много македонски историци лансират тези, напълно съпоставими с това, което реално се е случило, историята такава, каквато е била и тук не говорим за маргинални хора“.

Според Василев има исторически факти, които не могат да се заобиколят, но не би следвало да е проблем това, че македонците се идентифицират с техния македонски език, или че се идентифицират с Гоце Делчев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени