Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сливен започва детският фестивал „Сцена под Сините камъни“

Снимка: Фейсбук/читалище Зора 1860

За четвърта поредна година бе открит Националният детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“ в Сливен, организиран от Народно читалище „Зора - 1860“. В трите фестивални дни на сцената на най-старото сливенско читалище ще се изявят  ученически и детски театрални формации от девет града в страната. Партньори на фестивала са Областна администрация, Регионално управление на образованието и Младежки дом.

„За тези четири години фестивалът постепенно започва да изгражда една общност от деца, които се вижда как са пораснали в усилието си да обичат театъра и да го правят“. Тази оценка, след първия фестивален ден, направи председателят на журито  Златко Гулеков – актьор и режисьор.

"Целта на фестивала не е да стимулира някакви деца да поемат пътя на подобно професионално развитие. Тук целта е децата да имат празник за това, че полагат усилия, че развиват въображението си, че имат свободата да направят усилието да се качат на сцената. За това се изисква много смелост. Това, което ни интересува е смелостта на децата да играят, да мечтаят, да се радват на това, че могат да постигат неща, да заявяват себе си".

Официалното откриване ще се състои в зала „Зора“ от 15.30 часа. Фестивалът ще продължи до неделя, когато всички участници ще бъдат наградени. 

За четвърта поредна година на сливенска сцена ще се изявят театрални формации от Котел, Нова Загора, Стара Загора, София, Габрово, Русе, Севлиево, Лясковец и домакините от Сливен.

Фестивалът приключва в неделя, 20 юни, с награждаване на всички участници. „Сцена под Сините камъни“ се провежда под патронажа на Общински съвет-Сливен.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени