Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Драганов:

Да се промени Наредба №7 за ваучерите за храна, за да се използват и за почивка

Летен туристически сезон 2021 – очаквания

| обновено на 18.06.21 в 14:33
Снимка: www.goldensands.bg

Какви са очакванията към летния туристически сезон? Ваксинации, сертификати... къде да почиваме, какво да изберем – в чужбина или у нас?

Темата коментира в “Нашият ден“ Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма:

Румен Драганов“Очакванията за летния сезон са много интензивни пътувания на българи в България, което наблюдаваме от началото на годината. От началото на месец май видяхме, че само за първата десетдневка излязоха 485 хил. превозни средства. Така че ние надхвърлихме милион пътувания в България още в началото на май.

Виждайки уикендите, сега как са доста натоварени с доста големи задръствания, опашката в неделя пред Стара Загора достигна 10 километра. Месеците юли и август ще бъдат доста интензивни и ще имаме голямо движение по магистралите.

Туризмът не е само Черноморието. Планините са толкова натоварени в последните години, особено миналата. Хижите и зеленината привлякоха хората. И там има много интензивни пътувания. Къщите за гости са максимално пълни. По същия начин е и със спа хотелите – и те са пълни. Ако сега се провери за този уикенд – няма места и няма и за следващия.


Като цяло можем да разглеждаме туризма в три направления. Едното е устойчивият туризъм – къщите за гости, малките семейни хотели. 

И на устойчив туризъм в другия му край – индустриализиран туризъм, който разчита на чартърни пътувания. Не се занимава с българските туристи, защото това са големи хотелски комплекси, изградени главно по Черноморието и те разчитат на международен туризъм. Големите туроператори, които се занимават с чартърните полети, искат пълни самолети – не могат да работят на 50%, под 75% заетост те вече губят. Губят грамадните хотели, а малките демонстрират устойчивост на туризма."

Обвързването с ваксинирането

Националният борд по туризъм настоя държавата да се засили рекламната кампания и да въведе стимули за ваксинация в страната. Положителна стъпка ли е това?

"Не е положителна стъпка! Да кажеш, че ваксинирането в България е катастрофа, е абсолютно невярно, неточно и некоректно. Второ, да кажеш, че ще даваш по 50 лв., демотивира тези, които са се засилили да се ваксинират сега. Нека всеки да си знае неговата работа. Работата на Борда и съответно Конфедерацията на българската туристическа индустрия беше това, което казахме и на министър Стела Балтова при срещата в понеделник – Да се промени Наредба №7 на министъра на финансите и министъра на труда и социалната политика и в тази наредба, която е за ваучерите за храна, да се добавят и ваучери за почивка – същите ваучери да се използват и за почивка. 

Министърът на туризма се съгласи и заедно с министъра на транспорта ще предложат в правителството хората, които имат вече имат в джоба си ваучери за храна, ако пожелаят, да ги използват за почивка. А в бъдеще следващото правителство да увеличи размера на тези 350 млн. лв., заделени в момента за тези ваучери, да има целия механизъм за тяхното разпространение и за почивка. Това е нещо, което туризмът от много време търсеше."

За дискриминацията при ваксинацията, за доводите на разума и за още проблеми, възникващи в пандемичната обстановка пред туризма, за обществените отражения – можете да чуете Румен Драганов от звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, Ани Петрова, ПП "Врачански Балкан"

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна