Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Автомобилна администрация“ засилва контрола над изискванията за превоз на пътници и товари

Георги Тодоров на извънредна акция на контролните екипи.
Снимка: БГНЕС

Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация” засилва контрола на камиони и автобуси за спазване на изискванията за превоз на пътници и товари на територията на цялата страна. Това обяви служебният министър на транспорта Георги Тодоров по време на извънредна акция на контролните екипи.

Между 60 и 70 екипа ще следят ежедневно за спазването на времената за управление и почивка на водачите, изискванията за превоз на пътници и товари, както и ще обръщат внимание на общото техническо състояние на превозните средства и редовността на документите.

Създадена е нова организация на контрола, като проверяващите се сменят на ротационен принцип всеки ден с цел избягването на нерегламентирани практики, обяви министърът на транспорта Георги Тодоров, който присъства на извънредната акция на контролните органи:

„Смятам, че по силата на този ротационен принцип, без да знаят кой екип на следващия ден къде ще работи, без значение къде, сменят се местоположенията на екипите. За да не се получават определени наслоявания и отношения между проверяващи и проверявани“. 

Наказанията за установени нарушения по Закона за автомобилните превози са от 200 до 2000 лв. От началото на годината установените нарушения са около 7000, което е двойно повече за същия период на миналата година, уточни директорът на „Автомобилна администрация” Бойко Рановски:

„Миналата година имаше извънредно положение. Но пък увеличението на броя на санкционираните водачи с 3500 е сериозно увеличение и размерът на санкциите е с 1 млн. повече“. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.