Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иван Станков: Около 20% от козите и овцете са „виртуални“

Десетки животновъди се събраха на деветия Национален събор на овцевъдите

| обновено на 18.06.21 в 15:43
4
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Проблеми с работната ръка, със субсидиите, с мнимите стада, с които се крадат субсидии, имат българските овцевъди. Десетки животновъди се събраха на поляните край Петропавловския манастир до Лясковец на деветото издание на Националния събор на овцевъдите.

Няма категорична яснота какви са щетите за бюджета от неправомерно раздадени субсидии за несъществуващи животни. Според проф. Иван Станков, изпълнителен директор на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, проблемът вероятно засяга една пета от бранша: 

Поне едно 20% от животните влизат в тази група „виртуални“. В момента дават над 1,3 милиона, но овцете реално са някъде към милион-милион и сто. Значителен ресурс, над 30 % от средствата, се „източват“ по този начин и отиват не по предназначение. Порочните практики в България са много. След като установим, всички тези животни ще ги изключим от субсидиране“. 

Марин Маринов от Шуменско отглежда 800 животни от млечни породи овце. Споделя, че тази година овцевъдите си създали сдружение, с което успели да си гарантират с 30 на сто повишение на изкупната цена на овчето мляко до 1,40 лв. за литър, но остават други сериозни проблеми: 

Най-наболелите проблеми са работната ръка и елементарна механизация, от която се нуждаем. Имах 1500 овце, но бях принуден да ги намаля, защото няма как да се отглеждат без техниката, която ми е необходима за тях. Пари, финансиране няма. Не съм участвал по никакви държавни програми. Заплатата на един овчар е 1000 лева, после имаме по 10 стотинки на литър мляко премия. На месец 1300-1400 лева си ги изкарва. От тази година планирам да ги премирам и за живородено и предадено агне“. 

Ана Минковска от панагюрското село Въта се е прибрала от Испания и със съпруга си и четирите им деца отглеждат 400 овце с тенденция да увеличат стадото: 

„Любовта към животните, няма друго обяснение. Проблеми има, административната част ни е доста проблемна, но се справяме. Ние сме амбициозни млади хора. Работната ръка е голям проблем. Имаме четири деца, две са момчета и се надявам да наследят и да помагат в работата. Трудно е, но се справяме. Изкупните цени варират, което не ни устройва, но се борим“.  

Димитър Ненов от Търговище цял живот гледа овце, сега стадото е от 600 овце и също има проблеми, един от които е изхвърлянето на вълната

Горим я, хвърляме и я горим. Тази година пак. Около тон и нещо изгорих. Иначе млякото горе-долу по-хубава цена. Агнешкото мръзна малко тази година. Мъчим се. Новите депутати да помислят малко повече за животновъдите, животни не останаха вече. Гледат да ги унищожат, да купуваме от веригите, но там курбан с месо от веригите не става. Само за изборите мислят. След изборите ни забравят“. 

На събора на овцевъдите край Петропавловския манастир, който продължава до неделя, има демонстрации на стари технологии за производство на млечни продукти, фолклорни кътове, концерти, производители на сирене и кашкавал предлагат фермерската си продукция на цени от 15 до над 30 лева за килограм.




Снимки: Здравка Маслянкова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени