Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Михаил Михайлов показва рисунки, инсталация, обекти и пърформанс

Снимка: Фейсбук - Plus 359 Gallery

Изложбата Self-brainwashing на Михаил Михайлов е подредена в Plus 359 Gallery в София и можете да я видите до 26 юни. 

„В изложбата са изложени рисунки, инсталация, обекти и пърформанс, но основна е темата, с която се занимава изложбата, и това е възприятието на реалността и манипулацията на това възприятие“, каза за БНР Михаил Михайлов. 

По думите му изложбата поставя въпроса за отношението ни към реалността и дали то не е относително, и дали ние можем да направим разлика между реално и нереално. 

„Правят впечатление бели, абстрактни скулптури, за които човек може да гадае каква е функцията им. Приличат на терапевтични скулптури, в които човек може да постави главата си и да пъхне ръката си. Специфични ги прави материалът, от който са изработени - бял плат, който ние познаваме в последно време от пандемията. Това е платът, с който се изработва този бял гащеризон, който ние виждаме по време на пандемията много често и аз използвам този защитен гащеризон още от 2006 година със съвсем друга целВ началото като камуфлаж, като един вид проекционно и малко по-късно започнах да трансформирам този материал в перформативните си инсталации“, допълни Михайлов в предаването „Графити по въздуха“. 

Намерени предмети на улицата той обвива с абсорбиращ памук и защитен гащеризон. 

„Това е идеята на самата изложба. Влизайки в изложбата, човек да получи нова посока на мислене, да пречупи стандартния поглед на нещата и за това допринасят останалите обекти. В изложбата са изложени рисунки от серията „Прах в прахта“ или „Дъжд в студа“, които на пръв поглед изглеждат като обикновен прах, но когато човек се приближи по-близо, разбира, че това е нарисуван прах и това по някакъв начин обръща отношението към тях и променя нещо в мозъка, така че човек започва да приема тези рисунки като нещо много специално“. 

Повече можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.