Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Театралният фестивал „Варненско лято“ тази година ще е отново на живо

Визия: Venelin Shurelov
Международният театрален фестивал „Варненско лято“, който миналата година се състоя наесен и премина в дигитален формат заради пандемията, сега се завръща на живо.

29-ото му издание се открива на 30 юни с юбилейния спектакъл„100“, с който Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ отпразнува през април своята 100-годишнина. В представлението участват всички актьори от трупата на театъра, а постановката е на режисьора Боян Иванов.

Сред специалните фестивални събития е представянето на документалната книга „Тя, Цветана Манева“ с автори Георги Тошев и Яна Борисова. Събитието ще бъде придружено от концерт на пианиста Милен Кукошаров и Кристиян Велчев (виолончело).

Международната селекция на фестивала се открива с атрактивния вертикален танц на нидерландската компания AIRA на фасадата на Фестивалния и конгресен център, като към нея специално ще се включат музикантите „Керана и космонавтите“. „Полетът“ отбелязва 20-годишното сътрудничество на Варна и Дордрехт и се осъществява съвместно с Посолството на Кралство Нидерландия.
Програма „Интермецо“, която се организира съвместно с Международния музикален фестивал „Варненско лято“, представя едни от най-добрите фламенко танцьори от прочутата
компания „Фламенко балет Барселона“, водени от Давид Гутиерес, в неговия спектакъл „Фламенко: Възраждане“.

По традиция фестивалът включва и прожекция от афиша на National Theatre Live, представящ на кино екран най-доброто от британския театър. Тази година зрителите ще могат да видят филмовата звезда Джеймс Макавой на театрална сцена в спектакъла „Сирано“ – оригинална съвременна интерпретация на пиесата от XIX век на Едмон Ростан, с много рап, бийтбокс ритми и поезия.

Финалът на театралния празник е на 12 юли в Археологическия музей, където ще бъде представена за първи път фестивалната продукция „Портрети на неизвестното“. Тя обединява трима от най-изявените творци в българския театър – Явор Гърдев, Петър Дундаков и Венелин Щурелов, в музикално-драматичен и визуален пърформанс за човека, изправен пред загадките на необятния космос и собствения микрокосмос.

Фестивалната програма, която включва 15 спектакъла и специални събития, представи подробно в „Артефир“ театроведът доц. д-р Асен Терзиев, главен координатор на фестивала „Варненско лято“. Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.