Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ удължи някои от надзорните си мерки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка удължи част от надзорните си мерки, с които позволява на банките в еврозоната да оперират с по-голям финансов ресурс. Мярката се отнася до 39 системно значими банки в страните, въвели еврото, защото от Франкфурт смятат, че „изключителните обстоятелства“ около пандемията продължават. 

Очаквано Франкфурт удължи до март догодина възможността надзираваните директно от ЕЦБ банки да изключат от депозитите, държани в централните банки при изчисляването на коефициента на ливъридж. 

Мярката трябваше да приключи на 27 юни тази година. Това е един от най-ключовите показатели за финансовата стабилност на трезорите като отношение между дълга, капитала, активите. Банките трябва да рекалибрират коефициента по начин, по който поддържат минимално ниво от 3 %. 

Пренастройването на показателя се отнася за новопоявилите се депозити в централните банки от пандемията до този момент и то трябва да е по начин, по който този минимален показател наистина е в полза на банката, уточняват от Франкфурт. 

Практически мярката позволява на банките да оперират по-свободно със съществуващите си резерви, като по този начин от ЕЦБ целят запазване на благоприятната среда за кредитиране и стимулиране на икономиката.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна