Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Утопия Авеню“ – историята на обърната плоча

Снимка: Издателство „Сиела“

Музиката вади човек от линейността на събитията и му позволява да си представи материята на живота по един абстрактен начин. Доказва го магнум опусът на Дейвид Мичъл „Утопия Авеню“.

Авторът на романа, вдъхновил касовия филм „Облакът Атлас“, историческата епика „Хилядите есени на Якоб де Зут“ и фантастиката „Часовници от кости“ отново дава повод на читателите да очакват неочакваното. Този път с нецензурирана история за годините на свободната любов, революциите на сърцето и бунтарския дух.

На пръв поглед новият роман на Мичъл разказва за пътя на една британска група към върховете на музикалните класации, и то през 60-те години на миналия век. Но както групата е най-странната, на която един меломан може да попадне, така историята ѝ е от най-поучителните. Тя преразказва съдбите на стотици музикални надежди, които издигат таланта си до висотите на триумфа, но губят себе си в залеза на славата.

Възходът и падението на „Утопия Авеню“ говорят не просто за изборите на музиканта, а за желанието на „Аз“-а да „пусне плочата наобратно“ и да открие отново човека зад мечтата.

Мичъл успява да придаде плътност на така или иначе окъпаните в слава образи, но в същото време и да ги оголи, за да покаже, че и известните са като всички други – хората, които обичат, мечтаят, страдат и жадуват щастие.

На тези страници, на които човек може да припознае и своето „Аз“, читателят ще се срещне и с истински легенди като Дейвид Боуи, Ленард Коен, Джанис Джоплин и Pink Floyd.И макар меломаните да могат да открият анахронизми, именно музиката им издига романа отвъд времето и пространството, като го превръща в едно „пътуване към центъра на цялата цивилизация“.

Повече за „Утопия Авеню“ и невидимите нишки, които Мичъл вмъква в нея от други свои книги, разказва Темз Арабаджиева от издателството, дало живот на романа на български език.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени