Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на България и Гърция обсъдиха пълното отваряне на „Илинден-Ексохи“

Срещата в Драма между областните управители на двата гранични региона
Снимка: Кети Тренчева

Отварянето на граничния пункт „Илинден-Ексохи“ за леки автомобили и премахването на часовото ограничение за камиони са били обсъдени на среща в Драма между областните управители на двата гранични региона с участието на българския консул в Солун Владимир Писанчев.

Въпросът за възстановяването на нормалния пропускателен режим на граничния пункт „Илинден-Ексохи“ е важен за хората и за бизнеса от двете страни на границата и особено актуален през летния туристически сезон. Това са подчертали областните управители на  Драма, Кавала и председателят на регионалния съвет на регион Източна Тракия и Македония  в Гърция.

Решението за това обаче минава през пет министерства в южната ни съседка, което  изисква време. Необходимо е присъствие на здравни екипи от двете страни на  границата , които да контролират спазване на противоепидемичните мерки. 

Данните в двете съседни държави показват, че ситуацията с коронавируса е овладяна и  не е логично ограниченията за преминаване през пункта да останат същите, още повече с оглед натовареността на другия граничен  пункт „Кулата-Промахон“. Тази позиция са изразили областният управител на Благоевград Николай Шушков и кметовете  на общините по поречието на Места, които настояват да отпадне и ограничението за преминаване на тежкотоварни камиони, което към момента е възможно от 7,00 до 23 часа.

Представителите на регионалните власти и кметовете от Гърция ще изпратят декларация до гръцкото правителство, а позицията на българските участници в срещата ще  бъде  внесена в министерството на външните работи с настояване за бързо решение на дипломатическо ниво.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени