Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телевизионната кула в Русе е най-високата в страната

Телевизионната кула в Русе
Снимка: Явор Мичев

Телевизионната кула е едно от важните технически съоръжения, благодарение на които в северната част на страната се разпространяват радио- и телевизионните сигнали.

Ако сте в Северна България и слушате радио, а телевизорът ви работи, това се случва благодарение на най-високата радио релейна телевизионна станция в Русе.

Телевизионната кула е най-точният ориентир, че по суша, въздух и вода навлизате в територията на Русе:

"Когато я открихме,  тя беше най-висока на Балканите. След това построиха в европейската част на Турция една малко по-високо от нея и нашата стана втора. Когато тръгна, беше в топ 20 на света, преди китайците да започнат да строят техните игли - големи, космически. Ние сме влезли тук през 1985 година. Започнахме монтажа на първите телевизионни предаватели УКВ-та и през 1986 ги пуснахме. През 1987 г., на 7 май, кулата беше открита", каза за БНР инж. Христо Христов, началник РРТС в телевизионната кула в Русе.

През 1987 г. в кулата влиза Балкантурист и отварят сладкарница, от която на север се виждат Карпатите, на юг Стара планина. Трябва да се уточни, че това помещение не е било планирано за сладкарница, макар да се радваше на голяма популярност. Сега русенци с носталгия си спомнят за плюшените червени канапета, мелбите, петифурите на кулата, но засега не е предвидено отново да се приемат гости. Все пак това е сложно техническо съоръжение.

"По тези релейки вървят телефони, телевизия и интернет", допълни техникът Жерар Кузуян, който работи в кулата от 35 години.

По думите му предавателят в Русе е един от най-мощните в Северна България.

"Би трябвало да се чува, ако няма друг предаватели от Русе до София на една и съща честота работят и софийският, и русенският предавател на 103 мегахерца. Преди, като нямаше в повечето населени места, се слушаха двата предавателя и връх Ботев. Сигналът тук се получава от спътник. Излъчва се от "Плана" - нашата космическа станция, до всички предаватели достига чрез сателит".

Предавателят на "Хоризонт" има специална отделна колона. Другите програми на радиото също са там - в съседство с частните радиостанции.

"Тази година ще бъде монтиран нов предавател на програма "Хоризонт", може би другият месец, в Северна България ще е може би най-мощният предавател".

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени